Naisten hygienia: Intiimialueen asianmukainen pesu

Monet naiset eivät ajattele, että intiimihygienia olisi jotenkin erillistä hygieniaan liittyvistä tavallisista toimista. Kunnollinen intiimialueen hygienia edellyttää kuitenkin erilaisia tottumuksia ja on tärkeää, koska intiimialue on herkkä ja altis tulehduksille.

Emättimessä on hapan pH-taso, mikä edistää suotuisien bakteerien (esimerkiksi maitohappobakteerit) terveyttä ja pitää epäsuotuisat bakteerit kurissa. Asianmukaisia hygieniaan liittyviä tapoja noudattamalla voi välttää pH-tasapainon häiriintymisen ja emätintulehdukset, kuten bakteerivaginoosin.

Pesu

Intiimialue on ainutlaatuinen. Jos sen puhdistamiseen käyttää saippuaa tai tuotteita, joita käytetään normaalisti muualle kehoon, pesee sisäisesti (emätinhuuhtelu) tai liikaa, voi itse asiassa aiheuttaa tai pahentaa esimerkiksi hajua, kuivuutta tai toistuvia tulehduksia, koska emättimen ja intiimialueen pH-tasapaino häiriintyy.

Emätin puhdistuu itse luonnollisesti sisäisellä liukastusaineella, joten paras tapa on peseytyä päivittäin lämpimällä vedellä ja hellävaraisilla, hajusteettomilla tuotteilla, joiden PH on alle 7.

On tärkeää pestä ja kuivata intiimialue aina kunnolla, etenkin liikunnan jälkeen. Uinnin ja liikunnan jälkeen on hyvä vaihtaa myös alusvaatteet, jotta pysyy raikkaana ja puhtaana.

Valkovuoto

On täysin normaalia, että emättimestä tulee kirkasta tai valkoista valkovuotoa. Kohdunkaulan rauhaset erittävät luonnollista liukastusainetta, joka pitää emättimen kosteana. Tämä luonnollinen liukastusaine kulkeutuu emätintä pitkin alas ja auttaa puhtaan ja terveen ympäristön ylläpitämisessä. Valkovuoto on siis emättimen luonnollinen keino puhdistautua ja merkki terveestä emättimestä (1).

Valkovuodon ei tulisi kuitenkaan olla pahanhajuista tai aiheuttaa kutinaa tai kirvelyä (1). Lisäksi jos valkovuodon väri muuttuu, se voi olla merkki tulehduksesta, ja silloin saattaa olla tarpeen mennä lääkäriin. Kaikki ihmiset ovat erilaisia, joten toisilla naisilla saattaa olla muita enemmän valkovuotoa. Valkovuotoa saattaa myös erittyä erilaisia määriä kuukautiskierron vaiheen mukaan. Esimerkiksi ennen kuukautisia valkovuotoa voi olla tavallista enemmän, ja se voi olla koostumukseltaan paksumpaa (1)

Seksi ja hygienia

Rakon tyhjentämisestä tulee huolehtia yhdynnän jälkeen. Tämä varokeino auttaa poistamaan virtsaputkeen mahdollisesti levinneet bakteerit ja estää virtsarakkotulehduksen. Wc-käynnin yhteydessä on myös muistettava pyyhkiä edestä taaksepäin bakteerien leviämisen estämiseksi.

 

 

 

Viite:

  1. McKinley Health Center, 2014
Top

*Canesten tuoteperheen kappalemääräinen tukkumyynti IMS 2015

Canesten: Keskustele lääkärin kanssa, jos sinulla on emättimen hiivatulehdus ensimmäistä kertaa, olet alle 15-vuotias, raskaana, ohittanut vaihdevuodet tai jos oireet jatkuvat yli 7 päivää. Lue pakkausseloste. Canesten 10 mg/g emulsiovoide Klotrimatsolille herkkien mikro-organismien, esim. dermatofyyttien, hiivasienten (Candida albicans), homesienten ja muiden sienten aiheuttamat ihoinfektiot. Samoin edellä mainittujen sienten aiheuttamat superinfektiot. Pityriasis versicolor. Vaikuttava aine klotrimatsoli. Levitetä tulehtuneelle alueelle ohuelti 2–3 kertaa päivässä ja hierokevyesti ihoon. Sisältää setostearyylialkoholia, joka voi aiheuttaa paikallisia ihoreaktioita. Klotrimatsoli saattaa johtaa takrolimuusipitoisuuden suurenemiseen plasmassa. Sama koskee myös sirolimuusia. Canesten 20mg/g emätinvoide Canesten 20mg/g emätinvoide. Vaikuttava aine klotrimatsoli. Kolpiitti, jonka pääasiallisina aiheuttajina ovat sienet (useimmiten Candida), Candidan aiheuttama vulviitti ja balaniitti.. Asettimellinen emätinvoidetta iltaisin kolmena perättäisenä päivänä ennen nukkumaanmenoa. Emätinvoide työnnetään asettimen avulla mahdollisimman syvälle emättimeen (ks. pakkausselosteessa olevat käyttöohjeet). Sisältää setostearyylialkoholia, joka voi aiheuttaa paikallisia ihoreaktioita. Klotrimatsoli saattaa johtaa takrolimuusipitoisuuden suurenemiseen plasmassa. Sama koskee myös sirolimuusia.

Canesten emätinpuikot tuoteperhe Intiimialueen hiivasienitulehduksen paikallishoitoon. Vaikuttava aine klotrimatsoli.
Valitse annostus valmisteen mukaan:

Yksi 200 mg:n emätinpuikko syvälle emättimeen kolmena perättäisenä iltana ennen nukkumaanmenoa.

Yksi 500 mg:n emätinpuikko syvälle emättimeen kerta-annoksena illalla ennen nukkumaanmenoa

Kombi: Yksi 500 mg:n emätinpuikko syvälle emättimeen kerta-annoksena illalla ennen nukkumaanmenoa. Vulviitin ja balaniitin hoitoon käytetään emulsiovoidetta 2–3 kertaa vuorokaudessa 1–2 viikon ajan, kunnes oireet häviävät.

Sisältää setostearyylialkoholia, joka voi aiheuttaa paikallisia ihoreaktioita. Klotrimatsoli saattaa johtaa takrolimuusipitoisuuden suurenemiseen plasmassa. Sama koskee myös sirolimuusia.

Canesoral Hiivasienen aiheuttaman uusiutuneen emätintulehduksen hoitoon naisille, joilla on aikaisemmin ollut lääkärin toteama hiivasienitulehdus. Vaikuttava aine flukonatsoli. Kerta-annoksena yksi kapseli. Valmistetta ei tule käyttää jos olet allerginen flukonatsolille, jollekin saman sukuiselle lääkeaineelle tai tämän lääkkeen jollekin muulle aineelle. samanaikaisesti sisapridin (suolen liikettä parantavaa lääke), kinidiinin (rytmihäiriölääke), pimotsidin (psyykenlääke), erytromysiinin (antibiootti), terfenadiinin tai astemitsolin (allergialääkkeitä) kanssa. Varmista lääkkeen sopivuus apteekissa. Ei alle 16-vuotiaille eikä raskauden aikana.

Canestest: kotitestitesti ei ole tarkoitettu sukupuolitautien diagnosointiin. Käy lääkärissä, jos epäilet sukupuolitautia. CE-merkitty terveydenhuollon laite.

Canesbalance: CE merkitty terveydenhuollon laite.

L.FI.MKT.04.2016.4197