Vaihdevuodet

Vaihdevuodet ovat luonnollinen vaihe naisen elämässä, ja kokemus on yksilöllinen. Useimmat naiset huomaavat kuitenkin ajan kuluessa intiimialueella ja sen terveydessä muutoksia ja saavat oireita, kuten emättimen kuivuus ja epäsäännölliset kuukautiset. Nämä muutokset eivät tarkoita sitä, etteikö nainen voisi edelleen nauttia terveellisestä ja vireästä elämäntyylistä tai seksielämästä, sillä näihin oireisiin on lukuisia hoitovaihtoehtoja.

Vaihdevuodet ilmaantuvat, kun naishormoni estrogeenin määrä vähenee. Ennen vaihdevuosia estrogeeni säätelee ovulaatiota ja kuukautisia. Kun estrogeenitasot pienenevät luonnollisesti, kuukautiskierto päättyy ja munasolun irtoaminen munasarjasta lakkaa ja säännölliset kuukautiset loppuvat. Kun vaihdevuodet alkavat, raskaaksi tuleminen on epätodennäköistä.

Vaihdevuosina kuukautiset harvenevat ja päättyvät lopulta kokonaan. Vaihdevuosien keskimääräinen alkamisikä on 51 vuotta, mutta joillakin naisilla vaihdevuodet voivat alkaa tätä aikaisemmin, jopa ennen 40 ikävuotta. Alle 50-vuotiailla kyseessä ovat vaihdevuodet, jos kuukautisia ei ole tullut kahteen vuoteen. Yli 50-vuotiailla vaihdevuosien katsotaan alkaneen, jos viimeisistä kuukautisista on yli vuosi aikaa (1).

 

 

Oireet

Vaihdevuosien pääoire on kuukautisvuotojen muuttuminen (yleensä ne harvenevat). Hormonimuutokset voivat myös aiheuttaa muita oireita, kuten kuumia aaltoja, emättimen kuivuutta, seksuaalisen halun vähenemistä, mielialavaihteluja, unihäiriötä ja virtsatie- ja virtsarakkotulehduksia (1).  Koska vaihdevuodet ovat erilaisia kaikilla naisilla, oireet vaihtelevat naisesta toiseen.

Vaihdevuosioireiden hoito

Elämäntapojen muuttaminen, kuten monipuolisempi ruokavalio ja säännöllinen liikunta, voi myös auttaa oireiden hallinnassa.

Koska vaihdevuodet ovat kaikilla erilaiset, niiden hallinta voi joskus olla vaikeaa. Jos sinulla on vaihdevuosiin liittyviä ongelmia, käänny lääkärin puoleen, jotta hän voi esitellä saatavilla olevat vaihtoehdot.

 

 

 

 

Viitteet:

  1. Barton 2015
Top

*Canesten tuoteperheen kappalemääräinen tukkumyynti IMS 2015

Canesten: Keskustele lääkärin kanssa, jos sinulla on emättimen hiivatulehdus ensimmäistä kertaa, olet alle 15-vuotias, raskaana, ohittanut vaihdevuodet tai jos oireet jatkuvat yli 7 päivää. Lue pakkausseloste. Canesten 10 mg/g emulsiovoide Klotrimatsolille herkkien mikro-organismien, esim. dermatofyyttien, hiivasienten (Candida albicans), homesienten ja muiden sienten aiheuttamat ihoinfektiot. Samoin edellä mainittujen sienten aiheuttamat superinfektiot. Pityriasis versicolor. Vaikuttava aine klotrimatsoli. Levitetä tulehtuneelle alueelle ohuelti 2–3 kertaa päivässä ja hierokevyesti ihoon. Sisältää setostearyylialkoholia, joka voi aiheuttaa paikallisia ihoreaktioita. Klotrimatsoli saattaa johtaa takrolimuusipitoisuuden suurenemiseen plasmassa. Sama koskee myös sirolimuusia. Canesten 20mg/g emätinvoide Canesten 20mg/g emätinvoide. Vaikuttava aine klotrimatsoli. Kolpiitti, jonka pääasiallisina aiheuttajina ovat sienet (useimmiten Candida), Candidan aiheuttama vulviitti ja balaniitti.. Asettimellinen emätinvoidetta iltaisin kolmena perättäisenä päivänä ennen nukkumaanmenoa. Emätinvoide työnnetään asettimen avulla mahdollisimman syvälle emättimeen (ks. pakkausselosteessa olevat käyttöohjeet). Sisältää setostearyylialkoholia, joka voi aiheuttaa paikallisia ihoreaktioita. Klotrimatsoli saattaa johtaa takrolimuusipitoisuuden suurenemiseen plasmassa. Sama koskee myös sirolimuusia.

Canesten emätinpuikot tuoteperhe Intiimialueen hiivasienitulehduksen paikallishoitoon. Vaikuttava aine klotrimatsoli.
Valitse annostus valmisteen mukaan:

Yksi 200 mg:n emätinpuikko syvälle emättimeen kolmena perättäisenä iltana ennen nukkumaanmenoa.

Yksi 500 mg:n emätinpuikko syvälle emättimeen kerta-annoksena illalla ennen nukkumaanmenoa

Kombi: Yksi 500 mg:n emätinpuikko syvälle emättimeen kerta-annoksena illalla ennen nukkumaanmenoa. Vulviitin ja balaniitin hoitoon käytetään emulsiovoidetta 2–3 kertaa vuorokaudessa 1–2 viikon ajan, kunnes oireet häviävät.

Sisältää setostearyylialkoholia, joka voi aiheuttaa paikallisia ihoreaktioita. Klotrimatsoli saattaa johtaa takrolimuusipitoisuuden suurenemiseen plasmassa. Sama koskee myös sirolimuusia.

Canesoral Hiivasienen aiheuttaman uusiutuneen emätintulehduksen hoitoon naisille, joilla on aikaisemmin ollut lääkärin toteama hiivasienitulehdus. Vaikuttava aine flukonatsoli. Kerta-annoksena yksi kapseli. Valmistetta ei tule käyttää jos olet allerginen flukonatsolille, jollekin saman sukuiselle lääkeaineelle tai tämän lääkkeen jollekin muulle aineelle. samanaikaisesti sisapridin (suolen liikettä parantavaa lääke), kinidiinin (rytmihäiriölääke), pimotsidin (psyykenlääke), erytromysiinin (antibiootti), terfenadiinin tai astemitsolin (allergialääkkeitä) kanssa. Varmista lääkkeen sopivuus apteekissa. Ei alle 16-vuotiaille eikä raskauden aikana.

Canestest: kotitestitesti ei ole tarkoitettu sukupuolitautien diagnosointiin. Käy lääkärissä, jos epäilet sukupuolitautia. CE-merkitty terveydenhuollon laite.

Canesbalance: CE merkitty terveydenhuollon laite.

L.FI.MKT.04.2016.4197