Kuukautiskierto

Kuukautiskierto on prosessi, joka alkaa ensimmäisistä kuukautisista ja jatkuu aina vaihdevuosien alkamiseen asti (lisätietoa vaihdevuosista löytyy tästä). Kuukautiskierto alkaa kuukautisten ensimmäisenä päivänä ja kestää seuraavia kuukautisia edeltävään päivään asti. Kuukautiskierto on keskimäärin 28 päivää, mutta useimmilla naisilla se ei ole näin säännöllinen. Kuukautiskierto voi usein kestää jopa 35 päivää tai vain 22 päivää (1).

Kun murrosikä alkaa (useimmilla 10–16-vuotiaana), keho alkaa tuottaa eri määriä erilaisia hormoneja, jotka aiheuttavat muutoksia kehoon. Kuukautiskierron aikana naishormoni estrogeenin määrä lisääntyy ja munasarjoissa käynnistyy munasolun kehitys.  Jopa 20 rakkulaa alkaa kehittyä joka kierrossa, mutta vain yksi tai toisinaan kaksi niistä kypsyy täysin valmiiksi munasoluksi, joka voi hedelmöittyä. Kun munasolu irtoaa munasarjoista (tätä prosessia kutsutaan ovulaatioksi), se kulkee alas pitkin munanjohtimia – kahta putkea, jotka yhdistävät munasarjat kohtuun. Samaan aikaan kohdun limakalvo paksuuntuu, koska keho valmistautuu raskauteen (2).

 

Jos munasolu ja siittiö kohtaavat, se voi johtaa hedelmöitykseen ja raskauteen (katso lisää alla). Hedelmöittämättömät munasolut säilyvät elinkelpoisina noin 24 tuntia ovulaation jälkeen. Sen jälkeen kohdun limakalvo irtoaa ja sekoittuu vereen kuukautisvuodoksi, joka poistuu kehosta emättimen kautta. 

Kuukautiset

Kuukautisvuoto voi kestää 1–8 päivää, mutta yleensä kuukautisvuodon keskimääräinen pituus on 4–5 päivää. Tavallisesti nainen menettää tänä aikana noin 80 ml eli 16 teelusikallista verta. Jos käytät ehkäisypillereitä, kuukautiset saattavat olla niukempia ja kestää vähemmän aikaa kuin ennen pillerien käytön aloittamista. Tämä johtuu siitä, että ehkäisypillerit estävät munasolun irtautumisen munasarjoista ja ohentavat kohdun limakalvoa (3).

Kuukautiskivut (dysmenorrea)

Useimmilla naisilla on kuukautiskipuja jossain vaiheessa elämää. Kuukautiskipuja on yleensä kuukautisten alkaessa, ja ne kestävät 2–3 päivää. Niihin saattaa kuulua vatsakramppeja tai jomottavaa kipua selässä ja reisissä (4).

 

Kuukautiskipuja on yleensä siinä vaiheessa, kun kohtu supistelee limakalvon poistamiseksi, mikä estää verta virtaamasta normaalisti lähellä sijaitseviin verisuoniin ja voi aiheuttaa kipua ja tulehdusta.

 

Yksinkertaiset elämäntapojen muutokset voivat auttaa vähentämään kuukautiskipuja. Liikunnallinen ja terve elämäntyyli koko kuukautiskierron läpi voi vaikuttaa todella paljon. Tupakointi saattaa lisätä kuukautiskivun riskiä, joten kuukautisten aikana on paras välttää tupakointia tai lopettaa se kokonaan. Kevyt liikunta voi auttaa lievittämään kipua ja stressiä. Vaihtoehtoisesti voi myös kokeilla rentoutumismenetelmiä, kuten aromaterapiaa, hierontaa, akupunktiota, meditaatiota ja joogaa. Lämpö auttaa lievittämään epämukavaa oloa, joten kannattaa kokeilla lämmintä kylpyä tai suihkua tai kuumavesipullon ja lämpötyynyn käyttöä kehon kipeille alueille (5). 

Milloin pitää käydä lääkärissä?

Kuukautiskivut ovat hyvin yleinen lääkärikäynnin syy. Naisista 5 % hakee apua lääkäriltä kuukautisiin liittyviin ongelmiin vuosittain. Jos kuukautiskiertoon liittyy jotain epätavallista tai vuotoa ilmaantuu kuukautisen väliaikana, on hyvä varata aika lääkärin vastaanotolle. Yleensä ei ole aihetta huoleen, mutta on parasta varmistaa asia.

 

Jos kuukautiset ovat hyvin runsaita ja kivuliaita, asiasta on hyvä keskustella lääkärin kanssa. Joskus lääkäri saattaa määrätä tulehduskipulääkkeitä tai ehdottaa ehkäisypillerien kokeilemista.

Raskaus

Nainen on hedelmällisimmillään viisi päivää ennen ovulaatiota ja myös muutaman päivän ajan sen jälkeen. Tarkkaa ajankohtaa on kuitenkin vaikea määrittää, ja se voi vaihdella naisesta toiseen. Jos yrittää tulla raskaaksi, on paras olla yhdynnässä ainakin joka toinen päivä. Siittiöt voivat säilyä elinkelpoisina viikon ajan, joten jos seksi on säännöllistä, on todennäköisempää, että siittiöitä on tarjolla ovulaation aikana.

 

 

 

 

Viitteet:

  1. Cole 2009
  2. Chabbert-Buffet, 1998
  3. Nappi 2014
  4. Al-Jefout 2015
  5. Potur 2014
Top

*Canesten tuoteperheen kappalemääräinen tukkumyynti IMS 2015

Canesten: Keskustele lääkärin kanssa, jos sinulla on emättimen hiivatulehdus ensimmäistä kertaa, olet alle 15-vuotias, raskaana, ohittanut vaihdevuodet tai jos oireet jatkuvat yli 7 päivää. Lue pakkausseloste. Canesten 10 mg/g emulsiovoide Klotrimatsolille herkkien mikro-organismien, esim. dermatofyyttien, hiivasienten (Candida albicans), homesienten ja muiden sienten aiheuttamat ihoinfektiot. Samoin edellä mainittujen sienten aiheuttamat superinfektiot. Pityriasis versicolor. Vaikuttava aine klotrimatsoli. Levitetä tulehtuneelle alueelle ohuelti 2–3 kertaa päivässä ja hierokevyesti ihoon. Sisältää setostearyylialkoholia, joka voi aiheuttaa paikallisia ihoreaktioita. Klotrimatsoli saattaa johtaa takrolimuusipitoisuuden suurenemiseen plasmassa. Sama koskee myös sirolimuusia. Canesten 20mg/g emätinvoide Canesten 20mg/g emätinvoide. Vaikuttava aine klotrimatsoli. Kolpiitti, jonka pääasiallisina aiheuttajina ovat sienet (useimmiten Candida), Candidan aiheuttama vulviitti ja balaniitti.. Asettimellinen emätinvoidetta iltaisin kolmena perättäisenä päivänä ennen nukkumaanmenoa. Emätinvoide työnnetään asettimen avulla mahdollisimman syvälle emättimeen (ks. pakkausselosteessa olevat käyttöohjeet). Sisältää setostearyylialkoholia, joka voi aiheuttaa paikallisia ihoreaktioita. Klotrimatsoli saattaa johtaa takrolimuusipitoisuuden suurenemiseen plasmassa. Sama koskee myös sirolimuusia.

Canesten emätinpuikot tuoteperhe Intiimialueen hiivasienitulehduksen paikallishoitoon. Vaikuttava aine klotrimatsoli.
Valitse annostus valmisteen mukaan:

Yksi 200 mg:n emätinpuikko syvälle emättimeen kolmena perättäisenä iltana ennen nukkumaanmenoa.

Yksi 500 mg:n emätinpuikko syvälle emättimeen kerta-annoksena illalla ennen nukkumaanmenoa

Kombi: Yksi 500 mg:n emätinpuikko syvälle emättimeen kerta-annoksena illalla ennen nukkumaanmenoa. Vulviitin ja balaniitin hoitoon käytetään emulsiovoidetta 2–3 kertaa vuorokaudessa 1–2 viikon ajan, kunnes oireet häviävät.

Sisältää setostearyylialkoholia, joka voi aiheuttaa paikallisia ihoreaktioita. Klotrimatsoli saattaa johtaa takrolimuusipitoisuuden suurenemiseen plasmassa. Sama koskee myös sirolimuusia.

Canesoral Hiivasienen aiheuttaman uusiutuneen emätintulehduksen hoitoon naisille, joilla on aikaisemmin ollut lääkärin toteama hiivasienitulehdus. Vaikuttava aine flukonatsoli. Kerta-annoksena yksi kapseli. Valmistetta ei tule käyttää jos olet allerginen flukonatsolille, jollekin saman sukuiselle lääkeaineelle tai tämän lääkkeen jollekin muulle aineelle. samanaikaisesti sisapridin (suolen liikettä parantavaa lääke), kinidiinin (rytmihäiriölääke), pimotsidin (psyykenlääke), erytromysiinin (antibiootti), terfenadiinin tai astemitsolin (allergialääkkeitä) kanssa. Varmista lääkkeen sopivuus apteekissa. Ei alle 16-vuotiaille eikä raskauden aikana.

Canestest: kotitestitesti ei ole tarkoitettu sukupuolitautien diagnosointiin. Käy lääkärissä, jos epäilet sukupuolitautia. CE-merkitty terveydenhuollon laite.

Canesbalance: CE merkitty terveydenhuollon laite.

L.FI.MKT.04.2016.4197