Hiivatulehduksen ehkäisy

Jos sinulla on toistuvia hiivatulehduksia, voit tehdä elintapoihisi joitakin muutoksia, jotka auttavat ehkäisemään toistuvat hiivatulehdukset.

Tärkeimmät vinkit hiivatulehduksen ehkäisemiseen

 • Älä käytä deodorantteja tai hajustettuja tuotteita intiimialueella tai sen ympäristössä (jäljempänä tarkemmin).
 • Vältä stressiä ja pyri elämään terveellisesti, jotta immuunijärjestelmäsi pysyy vahvana.
 • Vältä paljon sokeria sisältäviä ruokia.
 • Jos käytät antibiootteja, keskustele lääkärin kanssa, ennen kuin aloitat hiivatulehduksen hoidon.
 • Vaihda tamponeja ja kuukautissiteitä usein.
 • Varmista, että pyyhit alapään edestä taaksepäin wc-käynnin jälkeen.
 • Vaihda alusvaatteet uinnin ja liikunnan jälkeen.
 • Vältä hyvin kuumia kylpyjä.

Oikeat pesutavat

Noudata hyvää henkilökohtaista hygieniaa. Vältä kuitenkin liian tiheitä pesuja, saippuan käyttämistä ja suihkuttamista suoraan emättimeen. Liikahygienia saattaa aiheuttaa oireita. Tavalliset saippuat ja vartalosaippuat sisältävät usein hajusteita ja kemiallisia aineita ja saattavat ärsyttää intiimialuetta. Jos käytät pesuaineita, niiden pH:n tulee olla alle 7.

Joskus vaatteillakin saattaa olla merkitystä intiimialueen terveyteen.

 • Vältä tiukkoja alusvaatteita ja housuja
 • Vältä synteettistä materiaalia olevia alusvaatteita, suosi puuvillaa

Seksi ja hiivatulehdus

On hyvä muistaa, että hiivatulehdus ei ole sukupuoliteitse tarttuva tauti (1). Jos kuitenkin harrastat seksiä saman henkilön (miehen tai naisen) kanssa, hiivatulehdus voi tarttua molemminpuolisesti, koska sekä miehet että naiset voivat saada hiivatulehduksen. Keskustele kumppanisi kanssa, onko hänellä hiivatulehduksen oireita. Miehet voivat hoitaa hiivatulehdusta Canesten® –1% emulsiovoiteella, joka hoitaa tulehduksen ja lievittää kutinaa ja kirvelyä. Lisätietoa Canesten® 1% emulsiovoiteesta löytyy täältä.

 

Viite:

 1. JF PHRC 2006
Top

*Canesten tuoteperheen kappalemääräinen tukkumyynti IMS 2015

Canesten: Keskustele lääkärin kanssa, jos sinulla on emättimen hiivatulehdus ensimmäistä kertaa, olet alle 15-vuotias, raskaana, ohittanut vaihdevuodet tai jos oireet jatkuvat yli 7 päivää. Lue pakkausseloste. Canesten 10 mg/g emulsiovoide Klotrimatsolille herkkien mikro-organismien, esim. dermatofyyttien, hiivasienten (Candida albicans), homesienten ja muiden sienten aiheuttamat ihoinfektiot. Samoin edellä mainittujen sienten aiheuttamat superinfektiot. Pityriasis versicolor. Vaikuttava aine klotrimatsoli. Levitetä tulehtuneelle alueelle ohuelti 2–3 kertaa päivässä ja hierokevyesti ihoon. Sisältää setostearyylialkoholia, joka voi aiheuttaa paikallisia ihoreaktioita. Klotrimatsoli saattaa johtaa takrolimuusipitoisuuden suurenemiseen plasmassa. Sama koskee myös sirolimuusia. Canesten 20mg/g emätinvoide Canesten 20mg/g emätinvoide. Vaikuttava aine klotrimatsoli. Kolpiitti, jonka pääasiallisina aiheuttajina ovat sienet (useimmiten Candida), Candidan aiheuttama vulviitti ja balaniitti.. Asettimellinen emätinvoidetta iltaisin kolmena perättäisenä päivänä ennen nukkumaanmenoa. Emätinvoide työnnetään asettimen avulla mahdollisimman syvälle emättimeen (ks. pakkausselosteessa olevat käyttöohjeet). Sisältää setostearyylialkoholia, joka voi aiheuttaa paikallisia ihoreaktioita. Klotrimatsoli saattaa johtaa takrolimuusipitoisuuden suurenemiseen plasmassa. Sama koskee myös sirolimuusia.

Canesten emätinpuikot tuoteperhe Intiimialueen hiivasienitulehduksen paikallishoitoon. Vaikuttava aine klotrimatsoli.
Valitse annostus valmisteen mukaan:

Yksi 200 mg:n emätinpuikko syvälle emättimeen kolmena perättäisenä iltana ennen nukkumaanmenoa.

Yksi 500 mg:n emätinpuikko syvälle emättimeen kerta-annoksena illalla ennen nukkumaanmenoa

Kombi: Yksi 500 mg:n emätinpuikko syvälle emättimeen kerta-annoksena illalla ennen nukkumaanmenoa. Vulviitin ja balaniitin hoitoon käytetään emulsiovoidetta 2–3 kertaa vuorokaudessa 1–2 viikon ajan, kunnes oireet häviävät.

Sisältää setostearyylialkoholia, joka voi aiheuttaa paikallisia ihoreaktioita. Klotrimatsoli saattaa johtaa takrolimuusipitoisuuden suurenemiseen plasmassa. Sama koskee myös sirolimuusia.

Canesoral Hiivasienen aiheuttaman uusiutuneen emätintulehduksen hoitoon naisille, joilla on aikaisemmin ollut lääkärin toteama hiivasienitulehdus. Vaikuttava aine flukonatsoli. Kerta-annoksena yksi kapseli. Valmistetta ei tule käyttää jos olet allerginen flukonatsolille, jollekin saman sukuiselle lääkeaineelle tai tämän lääkkeen jollekin muulle aineelle. samanaikaisesti sisapridin (suolen liikettä parantavaa lääke), kinidiinin (rytmihäiriölääke), pimotsidin (psyykenlääke), erytromysiinin (antibiootti), terfenadiinin tai astemitsolin (allergialääkkeitä) kanssa. Varmista lääkkeen sopivuus apteekissa. Ei alle 16-vuotiaille eikä raskauden aikana.

Canestest: kotitestitesti ei ole tarkoitettu sukupuolitautien diagnosointiin. Käy lääkärissä, jos epäilet sukupuolitautia. CE-merkitty terveydenhuollon laite.

Canesbalance: CE merkitty terveydenhuollon laite.

L.FI.MKT.04.2016.4197