Hiivatulehduksesta yleisimmin kysytyt kysymykset

Minulla on intiimialueen kutinaa, onko kyseessä hiivatulehdus?

Kutina on hiivatulehduksen yleinen oire, joten voit olla oikeassa. Joskus kutina saattaa olla, että kutina johtuu ihottumasta ja on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Käy tarkistamassa oireita kuvaavalta sivulta, onko sinulla muitakin yleisiä oireita. Voit varmistaa asian Canestest®-testin avulla, joka on nopea, helppokäyttöinen ja luotettava kotona itse tehtävä testi. Klikkaa tästä, jos haluat lisätietoa Canestest®-testistä. Keskustele lääkärin kanssa, jos sinulla on emättimen hiivatulehdus ensimmäistä kertaa, jos olet alle 15-vuotias, raskaana, imetät, jos sinulla on ensimmäistä kertaa hiivasienitulehduksen oireita, ohittanut vaihdevuodet tai jos oireet jatkuvat yli 7 päivää.

Olen kuullut, että jos saa kerran hiivatulehduksen, se uusiutuu helposti. Miten voin estää uusiutumisen?

Jos saa hiivatulehduksen, se ei välttämättä tarkoita sitä, että se uusiutuu. Hiivatulehduksen ennaltaehkäisemiseksi voi kuitenkin tehdä joitakin yksinkertaisia muutoksia elintapoihin. Esimerkiksi olisi hyvä välttää deodorantin ja hajustettujen tuotteiden käyttöä intiimialueelle ja vaihtaa alusvaatteet liikunnan jälkeen. Klikkaa tästä, jos haluat lisävinkkejä hiivatulehduksen ehkäisemiseen.

Miten hiivatulehdusta hoidetaan?

Jos tämä on ensimmäinen kerta, kun sinulla on hiivatulehdus, käy lääkärillä sopivan hoidon saamiseksi. Jos sinulla on ollut hiivatulehdus jo aiemmin, voit halutessasi hoitaa sen helposti itse kotona. Koko tuotevalikoiman voi nähdä klikkaamalla tästä.

Voiko hiivatulehdus tarttua sukupuoliyhteydessä?

Hiivatulehdus ei ole sukupuoliteitse tarttuva tulehdus. Jos kuitenkin olet yhdynnässä saman henkilön (miehen tai naisen) kanssa, hiivatulehdus voi siirtyä, koska myös mies voi saada hiivatulehduksen. Miehen intiimialueen hiivatulehduksen voi hoitaa Canesten® 1% emulsiovoiteella.

Jos aloitan antibioottikuurin, saanko hiivatulehduksen?

Ei välttämättä, sillä jokainen ihminen on erilainen ja tilanne vaihtelee henkilöstä toiseen. Antibiootit vähentävät suotuisien bakteerien määrää emättimessä, mikä lisää Candida albicans -sienen kasvua ja voi johtaa emättimen hiivatulehdukseen.

Tehoaako jokin hoitomenetelmä muita paremmin hiivatulehdukseen?

Hiivatulehduksen hoitoon käytetään sisäisesti käytettävää valmistetta, jonka vaikuttavana aineena on klotrimatsoli. Hoitovaihtoehtoina on pehmeä emätinpuikko, emätinpuikko tai emättimeen käytettävä voide. Ulkoisesti käytettävät hiivatulehdusvoiteet auttavat lievittämään oireita, kuten kutinaa. Tuotteet voi ostaa joko erikseen tai sitten voi ostaa yhdistelmäpakkauksen, joka sisältää valmisteet sekä sisäiseen että ulkoiseen käyttöön.
Hiivatulehduksen hoitoon voidaan käyttää myös valmistetta, jonka vaikuttavana aineena on flukonatsoli. Tämä valmiste on suun kautta otettava tabletti.

Kaikki nämä tuotteet tehoavat tulehdukseen, mutta eri ihmiset suosivat erilaisia hoitovaihtoehtoja. Koko tuotevalikoiman voi nähdä klikkaamalla tästä.

Top

* Tamro BRIGHT Canesten-tuoteperheen apteekkimyynnit kappaleissa (Hiivasienikategoria YTD07 2019)

Canesten: Keskustele lääkärin kanssa, jos sinulla on emättimen hiivatulehdus ensimmäistä kertaa, olet alle 15-vuotias, raskaana, ohittanut vaihdevuodet tai jos oireet jatkuvat yli 7 päivää. Lue pakkausseloste. Canesten 10 mg/g emulsiovoide Klotrimatsolille herkkien mikro-organismien, esim. dermatofyyttien, hiivasienten (Candida albicans), homesienten ja muiden sienten aiheuttamat ihoinfektiot. Samoin edellä mainittujen sienten aiheuttamat superinfektiot. Pityriasis versicolor. Vaikuttava aine klotrimatsoli. Levitetä tulehtuneelle alueelle ohuelti 2–3 kertaa päivässä ja hierokevyesti ihoon. Sisältää setostearyylialkoholia, joka voi aiheuttaa paikallisia ihoreaktioita. Klotrimatsoli saattaa johtaa takrolimuusipitoisuuden suurenemiseen plasmassa. Sama koskee myös sirolimuusia. Canesten 20mg/g emätinvoide Canesten 20mg/g emätinvoide. Vaikuttava aine klotrimatsoli. Kolpiitti, jonka pääasiallisina aiheuttajina ovat sienet (useimmiten Candida), Candidan aiheuttama vulviitti ja balaniitti.. Asettimellinen emätinvoidetta iltaisin kolmena perättäisenä päivänä ennen nukkumaanmenoa. Emätinvoide työnnetään asettimen avulla mahdollisimman syvälle emättimeen (ks. pakkausselosteessa olevat käyttöohjeet). Sisältää setostearyylialkoholia, joka voi aiheuttaa paikallisia ihoreaktioita. Klotrimatsoli saattaa johtaa takrolimuusipitoisuuden suurenemiseen plasmassa. Sama koskee myös sirolimuusia.

Canesten emätinpuikot tuoteperhe Intiimialueen hiivasienitulehduksen paikallishoitoon. Vaikuttava aine klotrimatsoli.
Valitse annostus valmisteen mukaan:

Yksi 200 mg:n emätinpuikko syvälle emättimeen kolmena perättäisenä iltana ennen nukkumaanmenoa.

Yksi 500 mg:n emätinpuikko syvälle emättimeen kerta-annoksena illalla ennen nukkumaanmenoa

Kombi: Yksi 500 mg:n emätinpuikko syvälle emättimeen kerta-annoksena illalla ennen nukkumaanmenoa. Vulviitin ja balaniitin hoitoon käytetään emulsiovoidetta 2–3 kertaa vuorokaudessa 1–2 viikon ajan, kunnes oireet häviävät.

Sisältää setostearyylialkoholia, joka voi aiheuttaa paikallisia ihoreaktioita. Klotrimatsoli saattaa johtaa takrolimuusipitoisuuden suurenemiseen plasmassa. Sama koskee myös sirolimuusia.

Canesoral Hiivasienen aiheuttaman uusiutuneen emätintulehduksen hoitoon naisille, joilla on aikaisemmin ollut lääkärin toteama hiivasienitulehdus. Vaikuttava aine flukonatsoli. Kerta-annoksena yksi kapseli. Valmistetta ei tule käyttää jos olet allerginen flukonatsolille, jollekin saman sukuiselle lääkeaineelle tai tämän lääkkeen jollekin muulle aineelle. samanaikaisesti sisapridin (suolen liikettä parantavaa lääke), kinidiinin (rytmihäiriölääke), pimotsidin (psyykenlääke), erytromysiinin (antibiootti), terfenadiinin tai astemitsolin (allergialääkkeitä) kanssa. Varmista lääkkeen sopivuus apteekissa. Ei alle 16-vuotiaille eikä raskauden aikana.

Canestest: kotitestitesti ei ole tarkoitettu sukupuolitautien diagnosointiin. Käy lääkärissä, jos epäilet sukupuolitautia. CE-merkitty terveydenhuollon laite.

Canesbalance: CE merkitty terveydenhuollon laite.

L.FI.MKT.09.2019.6324