Jalkasilsa

Kenellä tahansa voi olla jalkasilsa.

Jalkasilsa (tinea pedis) on ihon sienitulehdus, ja sen aiheuttajia ovat ensisijaisesti dermatofyytit eli silsasienet. Ne viihtyvät lämpimissä ja kosteissa olosuhteissa, kuten pukuhuone- ja suihkutiloissa, kengissä ja sukissa sekä hikisissä jaloissa. Dermatofyytit viihtyvät erinomaisesti varpaiden välissä, mutta jalkasilsaa voi olla myös jalkapohjissa ja jalkaterien sivuilla.

Nainen shortseissa ja valkoisissa tennareissa sitomassa kengännauhoja

Jalkasilsan oireet

Canesten naislääkäri -kuvake

Tietoa jalkasilsasta

Jalkasilsasta on tärkeintä tietää, että se tarttuu erittäin herkästi. Tartunnan voi saada helposti suorassa ihokosketuksessa tai sellaisten pintojen kautta, joilla on jalkasilsaa aiheuttavaa sientä. Jos jalkasilsaa ei hoideta, oireet palaavat todennäköisemmin ja tulehdus voi levitä muille ihoalueille tai muihin ihmisiin.

Mies hyppäämässä

Jalkasilsan hoito 

Paras hoito jalkasilsaan on tehokas sienilääke. Jalkasilsan hoitoon on saatavilla valmisteita apteekista ilman reseptiä.

Paikallisesti levitettäviä hoitoja on helppo käyttää, ja ne tehoavat jalkasilsaa tyypillisesti aiheuttaviin sienilajeihin. 

Canesten-tuoteperheeseen kuuluu erilaisia sienilääkkeitä, jotka pysäyttävät sienikasvuston, tappavat tulehduksen aiheuttaneet sienet ja lievittävät jalkasilsan oireita.

Tulee myös muistaa, että jalkasilsa uusiutuu helposti, joten jalkahygieniaan tulee kiinnittää erityistä huomiota niin hoidon aikana kuin jalkasilsan ennaltaehkäisyssä.

Jalkasilsan ehkäisy

Canesten riippuva kylpypyyhe -kuvake

Kun kuivaat jalat, kuivaa erityisen huolellisesti varvasvälit.

Canesten puhdas sukkapari -kuvake

Käytä puhtaita sukkia joka päivä. Vaihda sukat, kun olet harrastanut liikuntaa tai jos on kuuma päivä.

Canesten leikatut ja puhtaan varpaankynnet -kuvake

Pidä varpaankynnet lyhyinä ja puhtaina, jotta sienitulehdus ei pääse leviämään.

Tietoa jalkasilsasta

Canesten yleinen suihku -kuvake

Jalkasilsan riski on tavallista suurempi, jos kävelet paljain jaloin yleisissä suihkutiloissa, kuntosaleilla tai pukuhuoneissa tai jos olet kontaktissa henkilöön, jolla on jalkasilsa.

Canesten maapallo -kuvake

Jalkasilsa on melko yleinen vaiva: keski-ikäisistä ja ikääntyvistä miehistä siitä kärsii jossain vaiheessa joka toinen, naisista harvempi. Kuka tahansa voi saada tartunnan, mutta miehet ja iäkkäät henkilöt ovat suuremmassa riskissä.

Canesten avoin käsi -kuvake

Hoida jalkasilsaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa – jos se jätetään hoitamatta, jalkasilsa voi levitä muille ihoalueille. Tulehdus voi levitä esimerkiksi ihoa raapiessa, ja seurauksena voi olla muita sieni-infektioita, kuten nivussilsa.