Intiimiterveys: mihin kannattaa kiinnittää huomiota ja miksi

Intiimialueen terveys koskettaa jokaista naista, mutta siitä ei silti puhuta tarpeeksi. Muista aina, että et ole yksin eikä intiimiterveyteen liittyviä asioita tarvitse hävetä. Useimmat emättimen vaivat, kuten hiivatulehdus ja bakteerivaginoosi, on helppo hoitaa, vaikka ne hoitamattomana aiheuttavatkin epämiellyttäviä oireita. Sen vuoksi on aina paras pitää erityistä huolta intiimialueen terveydestä ja ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, jos kaikki ei tunnu olevan kunnossa.

Intiimiterveydestä kannattaa pitää huolta, sillä emätin on erittäin altis ympäristö mikrobeille. Emättimen pH-taso on erilainen kuin pH-taso muualla kehossa, joten jo pelkästään liian voimakkaan saippuan käyttö voi häiritä emättimen pH-tasapainoa. Kuukautisten aikana huono hygienia voi johtaa bakteerien lisääntymiseen. Joitakin bakteereja voi myös siirtyä emättimeen seksin yhteydessä.

Intiimialueen tulehdusten ensimmäisiä oireita voivat olla kutina tai epätavallinen, usein pahanhajuinen vuoto. Jos havaitset tällaisia oireita, ei ole koskaan hyvä idea jäädä vain odottamaan, että vaiva häviäisi itsestään. Älä huolehdi turhaan, sillä nämä oireet ovat tavallisia ja yleensä helposti hoidettavissa. Suositus on kuitenkin aina käydä lääkärillä, kun huomaa jotain epätavallista ensimmäistä kertaa.

Jos et tunne kehoasi hyvin, voi olla vaikea huomata, jos valkovuodossa tapahtuu muutoksia. Saatat ehkä ajatella, että pelkkä tavallinen valkovuoto on merkki tulehduksesta. Tavanomainen (kirkas tai vaalea) vuoto on normaalia ja merkki terveestä emättimestä. Elimistö tuottaa valkovuotoa emättimen puhdistukseen ja kosteutukseen. Pahanhajuinen vuoto, jonka värissä on muutoksia, on kuitenkin merkki mahdollisesta tulehduksesta.

Emätintulehdusten syyt ja laukaisevat tekijät

Miksi kannattaa pitää huolta emättimen terveydestä

Jos emätintulehduksen jättää hoitamatta, siitä voi olla monia fyysisiä ja psykologisia seurauksia. Monien naisten psykologinen hyvinvointi kärsii tällaisessa tapauksessa, samoin kuin heidän parisuhteensa. Hoitamattomilla intiimialueen tulehduksilla voi olla vaikutusta myös yleiseen terveydentilaan. Joten älä jää odottamaan tilanteen kehittymistä, tilanteen kehittymistä, vaan käänny oireidesi kanssa lääkärin tai apteekkihenkilökunnan puoleen, jotta saat vaivaasi sopivan hoidon ja tunnet olosi taas normaaliksi mahdollisimman pian

Nuori tummatukkainen nainen punaisessa neuleessa seisoo itsevarmana ja hymyilee kannustavasti

Miten tulehduksia voi ehkäistä?

Intiimialueen tulehduksia ja niiden uusiutumista voi ehkäistä yksinkertaisilla keinoilla. Säännöllinen ja asianmukainen huolehtiminen intiimialueen hygieniasta auttaa pitämään bakteerit aisoissa.

Toinen tapa infektioiden ehkäisyyn on käyttää väljiä, kosteutta imeviä vaatteita ja puuvillalla vuorattuja alushousuja. Tällainen vaatetus päästää ilman kiertämään ja auttaa pitämään intiimialueen kuivana.