Naisilla intiimialueen kutinan taustalla voi olla mm:

Ihon tai limakalvon kuivuminen, joka onkin tavallisin syy kutinalle. Kuivumista voivat aiheuttaa mm.:

 • Liiallinen peseminen, erityisesti saippualla, tai jatkuva pikkuhousunsuojien käyttö. Intiimialueen pesusta voit lukea lisää täältä: Naisten hygienia I Canesten
 • Estrogeenin vähäinen määrä. Lähes jokainen vaihdevuosi-ikäinen nainen kokee intiimialueen kutinaa. Aikuisilla naisilla estrogeenin määrä laskee vaihdevuosien myötä. On hyvä huolehtia muun ihonhoidon ohella myös limakalvoista. Kuivuuteen voi käyttää apuna esimerkiksi perusvoiteita ja ihoöljyjä. Apteekista voit kysyä lisäneuvoja sopivan tuotteen valinnassa.
 • Sytolyysi eli solujen hajoaminen. Sytolyysissä valkovuoto aiheuttaa oireita happamuutensa takia. Tämä on normaalia. Eroa hiivatulehdukseen on vaikea todeta itse ja siksi lääkärissä on käytävä ainakin ensimmäisellä kerralla epäiltäessä hiivatulehdusta.

Karvoituksen ajelu voi aiheuttaa joillekin ihon kutinaa. Alapään karvoituksen tehtävä on herkkää ihoa ja limakalvoja, eli ne eivät ole siellä turhaan!

Tulehdus (esimerkiksi hiivatulehdus tai emätintulehdus)

 • Hiivatulehduksen oireita ovat voimakas kirvely, kutina tai ärsyttävä tunne sekä kokkareinen, tuoksuton ja vaalea valkovuoto ilman alavatsakipuja. Kuitenkin vain neljäsosalla kutinaoireisista on hiivasienitulehdus.
 • Hiivatulehduksesta ja sen hoidosta voit lukea lisää täältä: Mikä on hiivatulehdus? I Canesten
 • Bakteerivaginoosi on yhtä yleinen vaiva kuin hiivasienitulehdus. Bakteerivaginoosi ei ole vieraan bakteerin aiheuttama varsinainen tulehdus, vaan se voi parantua myös itsestään tai kotihoidolla. Tavallisin oire on pahanhajuinen, runsas valkovuoto, jonka lisäksi oireina saattaa olla lievää kutinaa tai kirvelyä. Bakteerivaginoosia ei voi hoitaa hiivatulehduslääkkeillä.
 • Emätintulehduksesta, sen erottamisesta hiivatulehduksesa ja hoidosta voit lukea lisää täältä: Mikä on bakteerivaginoosi I Canesten
 • Ruokavalio vaikuttaa intiimialueen mikrobistoon. Runsaalla hiilihydraattien käytöllä, erityisesti valkoisen sokerin, on haitallinen vaikutus mikrobistoon ja se altistaa hiivatulehduksille.
 • Kohonnut verensokeri tai antibioottikuurit voivat olla toistuvien hiivatulehduksien taustalla. Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio on suositeltavaa.
 • Stressin vaikutusta tulehduksiin on tutkittu, ja lisääntyneen stressin on todettu lisäävän emätintulehduksien määrää.
 • Vaikuttamalla ruokailutottumuksiisi ja elämässä olevan stressin määrään, voit vaikuttaa jonkin verran myös tulehdusten määrään.

Ihosairaus

 • Tavallisimpia kutinaa aiheuttavia intiimialueen ihosairauksia ovat valko- ja punajäkälä sekä psoriaasi.

Miehet ja alapään kutina

Terskan ja esinahan iho voi oireilla kutinana esimerkiksi ihottumissa ja psoriaasissa. Iho voi myös ärtyä ja oireilla kutinana eritteiden takia. Hyvä intiimihygienia on tärkeää.

Kutinan taustalla voivat olla esimerkiksi:

 • Alueen hautuminen tai liialliset pesut. Väljä vaatetus ja pelkkä vesi tai voimakkaiden pesuaineiden välttäminen ovat intiimialueen hyvinvoinnille suositeltavia.
 • Tulehdus. Esimerkiksi hiivasienen aiheuttamalle esinahan tulehdukselle altistavat diabetes ja huomattava ylipaino.
 • Ihosairaus. Tavallisimpia kutinaa aiheuttavia ihottumia ovat ärsytys- tai kosketusihottumat (esimerkiksi kondomin lateksin tai pesuaineen jonkin ainesosan aiheuttama), tali-ihottuma ja atooppinen ihottuma.
 • Karvoituksen ajelu voi aiheuttaa joillekin ihon kutinaa. Alapään karvoituksella on tehtävänsä ihon ja limakalvojen suojaajana, eikä sen poisajelu ole välttämättä aina hyvä idea.
 • Miesten hiivatulehduksesta voit lukea lisää täältä: Hiivatulehduksen syyt ja oireet miehillä I Canesten

Mikäli kutinaa esiintyy alapäässä ensimmäistä kertaa, se on aiemmasta poikkeavaa tai kutina ei itsehoidosta huolimatta lievity, kannattaa käydä lääkärissä syyn selvittämiseksi.

Kaksi hymyilevää naista autossa aurinkoisena päivänä, iloisina Canesten - hoidon jälkeen

Opi lisää intiimiterveydestä

Nainen pohtimassa vastauksia hiivasienitulehdusvisaan

Tietokilpailu hiivatulehduksesta

Vastaa tietokilpailun kysymyksiin ja saat selville, mikä on totta ja mikä fiktiota. Testaa tietosi ja jaa halutessasi tulokset muille.

VASTAA TIETOKILPAILUUN
Hymyilevä kiharatukkainen nuori nainen sinisessä paidassa, iloisena Canesten-hiivasienitulehdushoitonsa jälkeen

Mikä on hiivatulehdus?

Ota selvää siitä, mikä hiivatulehdus on ja mitkä ovat sen yleisiä oireita. Saat myös tietoa siitä, miten hiivatulehdusta hoidetaan ja miten sen uusiutumisen voi estää.

LUE LISÄÄ
Onnellinen nuori raskaana oleva nainen keltaisessa paidassa osoittamassa vatsaansa

Tietoa hiivatulehduksesta ja raskaudesta

Mitä hiivatulehduksesta kannattaa tietää raskauden aikana? Opi, miten emättimen hiivatulehdusta voi ehkäistä.

LUE LISÄÄ
Hymyilevä nuori mies harmaassa paidassa, onnellisena Canesten-hiivasienitulehdushoitonsa jälkeen

Hiivatulehduksen syyt ja oireet miehillä

Vähennä hiivatulehduksen riskiä – ota selvää hiivatulehduksen oireista, ehkäisystä ja hoidosta.

LUE LISÄÄ
Hymyilevä punatukkainen nuori nainen vihreässä paidassa, onnellisena Canesten-bakteerivaginoosihoitonsa jälkeen

Mikä on bakteerivaginoosi?

Ota selvää, mikä on bakteerivaginoosi ja mitkä ovat sen oireita. Saat tietoa siitä, kuka on tavallista alttiimpi tälle infektiolle ja mitä eroa on hiivatulehduksella ja bakteerivaginoosilla. Tästä artikkelista löytyy myös neuvoja bakteerivaginoosin hoitoon ja sen uusiutumisen ehkäisyyn.

LUE LISÄÄ
Liikunnallinen nuori nainen topissa seisomassa voimaantuneena aurinkoista taustaa vasten

Emättimen terveys: mitä on hyvä tietää

Hanki tietoa emätintulehdusten syistä ja riskitekijöistä. Ota selvää, mitä oireita näihin tulehduksiin liittyy, ja opi vinkkejä siihen, miten emätintulehduksia voi ehkäistä.

LUE LISÄÄ
Naurava nuori nainen pitelee limonadipulloa, onnellisena Canesten-hoidon jälkeen

Naisten hygienia: Intiimialueen asianmukainen pesu

Ota selvää, mitkä ovat parhaat tavat intiimihygieniaan ja miten tärkeää on pestä ja kuivata intiimialue kunnolla.

LUE LISÄÄ
Naurava nuori nainen oranssissa paidassa pitelee kaulaansa, onnellisena Canesten-hoidon jälkeen

Kuukautiskierto

Opi, miten kuukautiskierto toimii ja miten elimistö reagoi kuukautisten aikana.

LUE LISÄÄ