Hymyilevä punatukkainen nuori nainen vihreässä paidassa, onnellisena Canesten-bakteerivaginoosihoitonsa jälkeen

Mikä on bakteerivaginoosi?

Ota selvää, mikä on bakteerivaginoosi ja mitkä ovat sen oireita. Saat tietoa siitä, kuka on tavallista alttiimpi tälle infektiolle ja mitä eroa on hiivatulehduksella ja bakteerivaginoosilla. Tästä artikkelista löytyy myös neuvoja bakteerivaginoosin hoitoon ja sen uusiutumisen ehkäisyyn.

Bakteerivaginoosi?

Bakteerivaginoosi voi tuntua epämukavalta ja estää elämisen täysillä, mutta älä ole huolissasi, sillä se on hoidettavissa. Bakteerivaginoosi on yleinen vaiva – joka kolmannella hedelmällisessä iässä olevalla naisella on bakteerivaginoosi jossain vaiheessa elämäänsä. Bakteerivaginoosi on emätintulehdus, jonka aiheuttaa bakteerit, ei hiivasieni (joka aiheuttaa hiivatulehduksen).
Bakteerivaginoosi kehittyy, kun emättimen mikrobikasvustossa on epätasapaino.

Normaalisti emättimessä on hapan pH-taso, mikä estää epäsuotuisien bakteerien liikakasvua ja auttaa pitämään hyvien bakteerien määrän terveellä tasolla. Joskus emättimen olosuhteissa voi kuitenkin tapahtua muutoksia. Emättimen pH-taso voi muuttua vähemmän happamaksi, mikä johtaa epäsuotuisien bakteerien lisääntymiseen ja bakteerivaginoosiin.

Bakteerivaginoosin riski on tavallista suurempi, jos:

 • olet seksuaalisesti aktiivinen (bakteerivaginoosin voi kuitenkin saada myös, vaikka ei harrastaisi seksiä)

 • sinulla on uusi kumppani

 • käytät kierukkaa (ehkäisyyn)

 • käytät hajustettuja tuotteita emättimen alueelle

Bakteerivaginoosin oireet

Bakteerivaginoosi saattaa tuntua huolestuttavalta, sillä sen oireet eivät ole mukavia: emättimessä on kalamainen haju ja valkovuoto on harmahtavaa ja vetistä. Oireet saattavat pahentua seksin jälkeen. On hyvä myös tietää, että bakteerivaginoosi ei välttämättä aiheuta kaikille naisille samanlaisia oireita.

Mistä sitten tietää, että kyseessä ei ole hiivatulehdus?

Bakteerivaginoosi sekoitetaan usein hiivatulehdukseen, mutta kyseessä on kaksi eri infektiota, ja niitä on hoidettava eri tavalla. Hiivatulehduksen oireita ovat arkuus ja kutina emättimen alueella, kokkareinen ja hajuton valkovuoto ja polttelu virtsatessa. Bakteerivaginoosiin liittyy kalamainen haju ja harmahtava ja vetinen valkovuoto. Bakteerivaginoosi ei yleensä aiheuta arkuutta tai kutinaa emättimessä.

Erilaiset oireet voivat aiheuttaa hämmennystä sen suhteen, mistä infektiosta on kyse. Tällaisessa tapauksessa voi tehdä itse Canestest-kotitestin. Sen avulla voi mitata emättimen pH-tason yli 90 prosentin tarkkuudella. Testin tulosten ja oireiden perusteella voi päätellä, onko kyseessä bakteerivaginoosi, ja aloittaa tarvittaessa sopivan hoidon.

Milloin täytyy käydä lääkärillä

Lääkärillä käyntiä kannattaa harkita, jos sinulla on bakteerivaginoosi ensimmäistä kertaa tai jos olet raskaana. Raskaana olevat naiset ovat alttiimpia emätintulehduksille, sillä elimistön hormonaaliset muutokset voivat häiritä emättimen pH-tasapainoa. Suosittelemme käyntiä lääkärillä tällaisessa tapauksessa, sillä bakteerivaginoosi voi aiheuttaa komplikaatioita raskauden aikana.

Nuori hymyilevä, tummatukkainen nainen harmaassa paidassa.

Miten bakteerivaginoosia hoidetaan

Bakteerivaginoosia voi hoitaa helposti ilman reseptiä saatavilla valmisteilla. Canesbalance-emätingeelillä on kolmitehoinen vaikutus, joka auttaa hoitamaan bakteerivaginoosin oireita tehokkaasti. Canesbalance on 7 päivän hoitokuuri, johon kuuluva emätingeeli:

 • vähentää välittömästi epämiellyttävää hajua

 • lievittää harmahtavaa ja vetistä valkovuotoa

 • estää tulehdusta aiheuttavien bakteerien lisääntymistä

 • edistää suotuisien bakteerien kasvua

Bakteerivaginoosin ehkäisy

Ennaltaehkäisy on aina parempi vaihtoehto kuin hoitaminen, ja bakteerivaginoosia voi ehkäistä yksinkertaisia ohjeita noudattamalla. Ensinnäkin tulee muistaa, että intiimialue on paljon herkempi kuin muu keho, joten sen pesemiseen ei saa käyttää samoja pesuaineita, sillä ne voivat häiritä emättimen pH-tasapainoa. Suihkussa käynti on myös parempi vaihtoehto kuin kylpeminen.

Muita vinkkejä estämään bakteerivaginoosin uusiutumisen:

 • Älä käytä deodorantteja tai hajustettuja tuotteita emättimen alueella.

 • Älä pese liikaa.

 • Älä tee emätinhuuhteluja.

 • Älä käytä voimakkaita pesuaineita alusvaatteiden pesuun.

 • Vaihda tamponit ja siteet usein.

 • Pyyhi edestä taaksepäin käydessäsi vessassa.

 • Vaihda alusvaatteet käytyäsi uimassa tai harrastettuasi liikuntaa.