Tietoa hiivatulehduksesta ja raskaudesta
Hiivatulehdus on yleinen vaiva naisilla, ja sen aiheuttaja on useimmiten Candida-suvun sieni. 75 prosentilla naisista on hiivatulehdus jossain vaiheessa elämäänsä. Hiivatulehdus kehittyy usein lääkehoidon jälkeen tai liian tiukkoja vaatteita ja alusasuja käytettäessä. Raskaana olevat naiset saavat usein hiivatulehduksen kehossa tapahtuvien nopeiden muutosten vuoksi. Hormonien epätasapaino ja etenkin suuret estrogeenipitoisuudet lisäävät hiivatulehduksen riskiä.
Jos sinulla on hiivatulehdus raskauden aikana tai kun yrität tulla raskaaksi, siitä ei tarvitse huolestua. Tässä on tietoa, joka jokaisen äidiksi tulevan olisi hyvä tietää hiivatulehduksesta:
-
Vaikka hiivatulehdus voi aiheuttaa epämukavia oireita tai kipua seksin aikana, se ei estä raskaaksi tulemista.
-
Saatavilla olevien tietojen mukaan hiivatulehdus ei vahingoita syntymätöntä lasta.
-
Vain noin 2 prosentissa tapauksista hiivatulehdus tarttuu lapseen synnytyksen aikana.
-
Jos hiivatulehdus siirtyy lapseen synnytyksen yhteydessä, tulehdus on yleensä vaaraton ja helppo havaita ja hoitaa.

Hiivatulehduksen ehkäisy ja hoito raskauden aikana
Raskauden aikana hiivatulehduksen riskiä voi pienentää monin eri keinoin. Nämä keinot ovat helppoja ja käytännöllisiä ja ehkäisevät tehokkaasti hiivatulehdusta. Asianmukainen hygienia, hengittävät puuvillaiset alusvaatteet ja säännölliset lääkärintarkastukset auttavat pienentämään hiivatulehduksen riskiä.
Jos kuitenkin saat varotoimista huolimatta hiivatulehduksen, käy ensin lääkärillä ennen kuin aloitat mitään hoitoa. Hiivatulehduksen hoitoon suositellaan usein emätinpuikon tai -voiteen käyttöä. Tärkeää on tietää, että flukonatsolia sisältäviä suun kautta otettavia lääkkeitä ei saa käyttää hiivatulehduksen hoitoon raskauden aikana, ilman lääkärin määräystä.
Koska ennaltaehkäisy on parempi vaihtoehto kuin hoitaminen, tässä on vinkkejä hiivatulehduksen ehkäisyyn:
-
Käytä hengittäviä puuvillaisia alusvaatteita, jotka eivät ole liian tiukkoja.
-
Pidä huolta hygieniasta mutta vältä kylvyssä käyntiä, äläkä käytä emättimen alueella voimakkaita kemikaaleja sisältäviä pesuaineita tai muita henkilökohtaiseen hygieniaan tarkoitettuja valmisteita.
-
Älä tee emätinhuuhteluja, sillä ne voivat lisätä ärsytyksen riskiä ja häiritä emättimen pH-tasapainoa.
-
Vaihda alusvaatteita joka päivä ja pese ne kuumassa vedessä.
-
Pyyhi edestä taaksepäin, jotta bakteerit ja hiivat eivät pääse leviämään emättimeen.