Historiaa

Klotrimatsoli oli ensimmäinen atsolisienilääkeryhmän lääkeaine, ja sitä on käytetty 1960-luvulta lähtien. Bayer patentoi lääkeaineen vuonna 1972 ja toi sen markkinoille Saksassa vuonna 1973. Suomessa esimerkiksi klotrimatsolivalmiste Canesten (10 mg/g voide) on saanut myyntiluvan 14.02.1973.

Klotrimatsoli on ollut mukana WHO:n eli YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön välttämättömien lääkkeiden luettelossa vuodesta 2005. Luetteloon otetaan lääkeaineita, joiden katsotaan tehokkaimmin ja turvallisimmin täyttävän terveydenhuollon tärkeimmät tarpeet. Suuri osa maailman maista käyttää luetteloa apunaan määritellessään omia kansallisia lääkelistojaan.

Miten klotrimatsoli toimii

Klotrimatsolin vaikutus hiivasieniin perustuu sen kykyyn estää ergosterolin muodostumista. Ergosteroli on hiivasienten soluseinämässä tarvittava yhdiste, joka myös edistää hiivojen kasvua. Kun ergosterolia ei synny, hiivasienen soluseinämä heikkenee ja uuden soluseinän kehittyminen estyy. Tämä estää hiivaa kasvamasta.

Käyttötarkoitukset

Klotrimatsolia käytetään hiivasienten, muun muassa Candida albicans -hiivan, aiheuttamien infektioiden hoidossa. Yleisiä klotrimatsolilla hoidettavia vaivoja ovat esimerkiksi jalkasilsa ja emättimen hiivatulehdus.

Klotrimatsolia käytetään pääasiassa paikallisvalmisteena. Yleisimpiä valmistemuotoja ovat iholle levitettävät voiteet ja emättimeen annosteltavat valmisteet. Paikallisesti käytettäviä klotrimatsolivalmisteita myydään itsehoitolääkkeinä. Euroopan alueella ei ole markkinoilla suun kautta otettavia klotrimatsolivalmisteita.

Lue lisää silsainfektiosta, emättimen hiivatulehduksesta ja nivussilsasta, joiden itsehoitoon klotrimatsolia voidaan käyttää.

Kaksi hymyilevää naista autossa aurinkoisena päivänä, iloisina Canesten-hoidon jälkeen

Haittavaikutukset

Klotrimatsolilla ole vakavaksi luokiteltavia haittavaikutuksia. Kun klotrimatsolia käytetään paikallisesti, esimerkiksi voiteena tai emätintablettina, mahdollisia haittavaikutuksia ovat muun muassa polttava tunne, ihoärsytys, kutina ja punoitus. Jos paikallisia haittavaikutuksia tai allergisia reaktioita ilmenee, klotrimatsolia sisältävän valmisteen käyttö täytyy lopettaa.

Varoitukset

Emättimeen annosteltu klotrimatsoli voi vaurioittaa lateksikondomia. Klotrimatsolia sisältävien emätinvalmisteiden käytön aikana on siksi tärkeää huolehtia lisäehkäisystä.

Klotrimatsoli ei vaikuta autolla ajamiseen. Klotrimatsolia voi käyttää paikallisesti raskauden aikana, mutta kolmen ensimmäisen raskauskuukauden aikana on kuitenkin suositeltavaa neuvotella lääkärin kanssa ennen hoidon aloittamista. Raskauden aikana ei pidä käyttää asetinta. Mikäli raskauden aikainen käyttö katsotaan tarpeelliseksi, tulisi hoidossa käyttää klotrimatsolia sisältäviä emätinpuikkoja, sillä ne voi työntää emättimeen ilman asetinta.

Resistenssi

Resistenssi tarkoittaa, että taudinaiheuttajalle kehittyy vastustuskyky lääkettä vastaan. Klotrimatsoliresistenssiä esiintyy jonkin verran lähinnä immuunipuutteisilla ihmisillä. Muissa ihmisryhmissä klotrimatsolia sen sijaan käytetään edelleen laajasti ympäri maailman.

Kuten muihinkin lääkeaineisiin, myös klotrimatsolia sisältäviin valmisteisiin on lisätty viime vuosina tekstiä: ”Lääkkeitä ei tule heittää viemäriin eikä hävittää talousjätteen mukana. Näin menetellen suojelet luontoa." Jos voidetuubiin on jäänyt jotain, kun sen parasta ennen-päiväys on ohi, vie siis pakkaus apteekkiin, jossa se osataan hävittää asianmukaisesti.

Opi lisää intiimiterveydestä

Nainen pohtimassa vastauksia hiivasienitulehdusvisaan

Tietokilpailu hiivatulehduksesta

Vastaa tietokilpailun kysymyksiin ja saat selville, mikä on totta ja mikä fiktiota. Testaa tietosi ja jaa halutessasi tulokset muille.

VASTAA TIETOKILPAILUUN
Hymyilevä kiharatukkainen nuori nainen sinisessä paidassa, iloisena Canesten-hiivasienitulehdushoitonsa jälkeen

Mikä on hiivatulehdus?

Ota selvää siitä, mikä hiivatulehdus on ja mitkä ovat sen yleisiä oireita. Saat myös tietoa siitä, miten hiivatulehdusta hoidetaan ja miten sen uusiutumisen voi estää.

LUE LISÄÄ
Onnellinen nuori raskaana oleva nainen keltaisessa paidassa osoittamassa vatsaansa

Tietoa hiivatulehduksesta ja raskaudesta

Mitä hiivatulehduksesta kannattaa tietää raskauden aikana? Opi, miten emättimen hiivatulehdusta voi ehkäistä.

LUE LISÄÄ
Hymyilevä nuori mies harmaassa paidassa, onnellisena Canesten-hiivasienitulehdushoitonsa jälkeen

Hiivatulehduksen syyt ja oireet miehillä

Vähennä hiivatulehduksen riskiä – ota selvää hiivatulehduksen oireista, ehkäisystä ja hoidosta.

LUE LISÄÄ
Hymyilevä punatukkainen nuori nainen vihreässä paidassa, onnellisena Canesten-bakteerivaginoosihoitonsa jälkeen

Mikä on bakteerivaginoosi?

Ota selvää, mikä on bakteerivaginoosi ja mitkä ovat sen oireita. Saat tietoa siitä, kuka on tavallista alttiimpi tälle infektiolle ja mitä eroa on hiivatulehduksella ja bakteerivaginoosilla. Tästä artikkelista löytyy myös neuvoja bakteerivaginoosin hoitoon ja sen uusiutumisen ehkäisyyn.

LUE LISÄÄ
Liikunnallinen nuori nainen topissa seisomassa voimaantuneena aurinkoista taustaa vasten

Emättimen terveys: mitä on hyvä tietää

Hanki tietoa emätintulehdusten syistä ja riskitekijöistä. Ota selvää, mitä oireita näihin tulehduksiin liittyy, ja opi vinkkejä siihen, miten emätintulehduksia voi ehkäistä.

LUE LISÄÄ
Naurava nuori nainen pitelee limonadipulloa, onnellisena Canesten-hoidon jälkeen

Naisten hygienia: Intiimialueen asianmukainen pesu

Ota selvää, mitkä ovat parhaat tavat intiimihygieniaan ja miten tärkeää on pestä ja kuivata intiimialue kunnolla.

LUE LISÄÄ
Naurava nuori nainen oranssissa paidassa pitelee kaulaansa, onnellisena Canesten-hoidon jälkeen

Kuukautiskierto

Opi, miten kuukautiskierto toimii ja miten elimistö reagoi kuukautisten aikana.

LUE LISÄÄ