Mikä on nivussilsa?

Sieni nivusissa eli nivussilsa on dermatofyyttien eli silsasienien aiheuttama vaiva ihossa. Sieni nivusissa aiheuttaa tarkkarajaisen ihottuman, jonka reuna on punertava ja korostunut. Alueella voi näkyä myös sisäkkäisiä renkaita tai merkkejä karvatuppitulehduksesta. Alue voi myös olla kutiseva, ärtynyt tai rikki hankautuneena kivulias.

Erilaisista ihon sieni-ihottumista kärsii ajoittain jopa 20-25% maailman väestöstä. Vaiva on yleisempi lämpimän ilmanalan maissa siellä vallitsevan korkean lämpötilan ilmankosteuden takia. Miehet muodostavat pääosan nivussilsaa sairastavista ihmisistä.

Taipeissa vallitsevat olosuhteet ovat otollisia taudinaiheuttajasienille. Altistavia tekijöitä ovat muun muassa voimakas hikoilu, hengittämättömät vaatteet, puutteellinen hygienia, diabetes ja perintötekijät. Myös urheilun kontaktilajit ovat altistava tekijä. Vaikuttavin tekijä näyttää olevan hikoilu. Alue voi myös olla kutiseva, ärtynyt tai rikki hankautuneena kivulias.

Itsehoida sieni nivusissa

Itsehoitona nivussilsaan käytetään paikallisesti levitettäviä voiteita. Voit kysyä apteekista neuvoa voiteen valinnassa, mikäli olet epävarma mikä hoito olisi sopiva juuri sinulle. Valmisteissa on eroja mm. hoidon pituuden ja annosteluvälin suhteen. Yleensä hoito kestää 1-4 viikkoa. Huomaathan, että jos käytät lääkettä lyhyemmän ajan kuin ohjeessa neuvotaan, vaiva saattaa uusia. Noudata aina pakkauksessa olevaa käyttöohjetta/pakkausselostetta sekä voiteen päivittäisten levityskertojen että hoidon pituuden osalta. Kortisonivoidetta ei kannata kokeilla ’varmuuden vuoksi’, koska kortisoni voi muuttaa silsan ulkonäköä niin, että sitä on vaikea enää tunnistaa.

Älä lannistu, vaikka sieni nivusissa vaivaisikin juuri nyt sinua: oikealla tavalla hoidettuina valtaosa paranee vaivastaan!

Ennaltaehkäise sienen ilmaantumista nivusiin

Hygienia, hygienia, mahdollisen varvasvälisilsan hoito ja hygienia! Tässä avainsanat nivussilsan ennaltaehkäisyyn. Ennaltaehkäisyssä kannattaa miettiä pitkälti samoja asioita, jotka nivussilsalle altistavat. Hikoilenko paljon? Voisinko tehdä sille jotain? Pesenkö itseni riittävän usein, mutten liian usein? Kuivaanko ihon aina huolellisesti? Olenko ottanut käyttöön uusia vaatteita, jotka eivät päästä hikeä ja kosteutta läpi vaan se jää iholle muhimaan?

Kannattaa suosia mieluummin löysiä kuin tiukkoja vaatteita. Kun puet vaatteet, varmista, että ihosi on kuiva. Koska varvasväleissä olevalla sienellä on yhteys nivussilsaan, erityisesti julkisissa tiloissa kuten yleisissä saunoissa ja uimahallien tai kuntosalien suihkutiloissa, kannattaa paljain jaloin kulkemista välttää. Lisäksi jalkapohjat kannattaa kuivata huolellisesti ja varmistaa, että iho on ehjä. Jos sieni on kuitenkin ehtinyt varvasväleihin, kannattaa se hoitaa välittömästi ennaltaehkäistäkseen nivussilsan synnyn.

Jos vaiva ennaltaehkäisystä ja itsehoidosta huolimatta aina vain uusii, kannattaa mennä lääkäriin varmistamaan diagnoosi ja oikea hoito.