Hiivatulehdus

Kyseessä on yleinen vaiva, mutta siitä kuulee harvoin puhuttavan naisten kesken. Joten puhutaanpa hiivatulehduksesta, joka johtuu emättimessä luonnollisesti esiintyvien sienten (erityisesti Candida albicans -hiivasienten) epätasapainosta.

Yleensä Candida-kasvuston pitää kurissa hyvä immuunijärjestelmä, hyvät bakteerit (laktobasillit) ja terve pH-taso. Kun olosuhteet emättimessä muuttuvat vähemmän happamiksi, bakteerit alkavat kuitenkin lisääntyä liikaa. Tämä voi puolestaan johtaa hiivatulehdukseen.

Hiivatulehdus on erittäin yleinen vaiva, joka 75 prosentilla naisista on vähintään kerran elämässään. Monella naisella hiivatulehdus myös uusiutuu. Joissakin tilanteissa hiivatulehduksen voi kuitenkin saada tavallista helpommin. Hiivatulehduksen riski on tavallista suurempi, jos

  • olet raskaana

  • olet hiljattain käyttänyt antibiootteja

  • sinulla on diabetes

  • sinulla on kuukautiset

  • käytät ehkäisypillereitä

  • sinulla on todettu HIV-tartunta.

Älä ole huolissasi! Hiivasienitulehdus ei ole sukupuolitauti.

Hiivatulehduksen hoito

Useimmissa tapauksissa emättimen hiivatulehduksen hoito on helppoa. Tulehduksen kokonaisvaltaiseen hoitoon voidaan käyttää paikallista lääkettä, joka hoitaa sisäisen tulehduksen, että ulkoisia oireita lievittävää voidetta. Canesten-tuoteperheeseen kuuluu erilaisia tuotteita, kuten emätinpuikot (kova tabletti ja pehmeä kapseli), emätinvoide ja ulkoisesti käytettävä emulsiovoide. Voit itse päättää, mikä hoitovaihtoehto sopii sinulle parhaiten. Hiivatulehdus häviää yleensä viikon kuluessa, kun olet käyttänyt valitsemaasi lääkettä ohjeen mukaan. Älä käytä pelkästään ulkoisesti levitettävää voidetta. Voide kyllä lievittää hiivatulehduksen oireita, mutta se ei auta pääsemään eroon tulehduksen syystä.

Canesten-valmisteiden ostamiseen ei tarvita reseptiä, mutta muista kääntyä lääkärin tai apkeekkihenkilökunnan puoleen, kun tarvitset apua sinulle sopivan tuotteen valinnassa. Kombi-pakkaus sisältää valmisteet sekä tulehduksen sisäiseen hoitoon että ulkoisten oireiden lievittämiseen.

Hymyilevä nuori nainen, onnellisena Canesten-hoidon jälkeen.

Hiivatulehduksen ehkäisy

Joillekin ihmisille hiivatulehdus ilmaantuu yhä uudelleen, mikä voi johtua elämäntyylistä. Jos hiivatulehduksen oireet aiheuttavat ongelmia, kannattaa tehdä muutoksia, jotta hiivatulehduksen uusiutuminen voidaan estää. Ensinnäkin tulee muistaa, että intiimialueella pH-taso on erilainen kuin muun kehon alueella, joten tavallisten hajustettujen saippuoiden ja suihkugeelien käyttö voi häiritä emättimen pH-tasapainoa.

Hyvin tiukat ja synteettiset alusasut ja vaatteet, kuten jalanmyötäiset leggingsit, voivat edistää Candida-hiivasienen kasvua lisääntyneen kosteuden vuoksi. Lisäksi märät tai kosteat vaatteet, kuten uimapuku tai urheiluvaatteet, tulisi riisua heti liikunnan jälkeen. Muita vinkkejä hiivatulehduksen ehkäisemiseen:

Hiivatulehdus voi tulla kelle tahansa. Sen oireet on helppo havaita, ja hoito on hyvin yksinkertainen.

Opi lisää intiimiterveydestä