Hymyilevä kiharatukkainen nuori nainen sinisessä paidassa, iloisena Canesten-hiivasienitulehdushoitonsa jälkeen

Mikä on hiivatulehdus?

Ota selvää siitä, mikä hiivatulehdus on ja mitkä ovat sen yleisiä oireita. Saat myös tietoa siitä, miten hiivatulehdusta hoidetaan ja miten sen uusiutumisen voi estää.

Hiivatulehdus

Kyseessä on yleinen vaiva, mutta siitä kuulee harvoin puhuttavan naisten kesken. Joten puhutaanpa hiivatulehduksesta, joka johtuu emättimessä luonnollisesti esiintyvien sienten (erityisesti Candida albicans -hiivasienten) epätasapainosta.

Yleensä Candida-kasvuston pitää kurissa hyvä immuunijärjestelmä, hyvät bakteerit (laktobasillit) ja terve pH-taso. Kun olosuhteet emättimessä muuttuvat vähemmän happamiksi, bakteerit alkavat kuitenkin lisääntyä liikaa. Tämä voi puolestaan johtaa hiivatulehdukseen.

Hiivatulehdus on erittäin yleinen vaiva, joka 75 prosentilla naisista on vähintään kerran elämässään. Monella naisella hiivatulehdus myös uusiutuu. Joissakin tilanteissa hiivatulehduksen voi kuitenkin saada tavallista helpommin. Hiivatulehduksen riski on tavallista suurempi, jos

 • olet raskaana

 • olet hiljattain käyttänyt antibiootteja

 • sinulla on diabetes

 • sinulla on kuukautiset

 • käytät ehkäisypillereitä

 • sinulla on todettu HIV-tartunta.

Älä ole huolissasi! Hiivasienitulehdus ei ole sukupuolitauti.

Hiivatulehduksen oireet

Hiivatulehdukseen liittyy joitakin yleisiä oireita, jotka on helppo havaita ja tunnistaa. Jokainen ihminen on erilainen, joten hiivatulehduksen oireet voivat olla erilaisia ja vaihdella lievistä hankalampiin tapauksiin.

Seuraaviin yleisiin hiivatulehduksen oireisiin kannattaa kiinnittää huomiota:

 • emättimen kutina, polttelu ja arkuus sekä häpyhuulten punoitus ja turvotus
 • kokkareinen valkovuoto – vaalea, paksu ja hajuton vuoto
 • epämukava olo seksin aikana

Tiesitkö tämän? Myös miehillä voi olla hiivatulehdus. Lue lisää mieten hiivatulehduksesta.

Jos sinulla on hiivatulehdus ensimmäistä kertaa, käy lääkärillä. Kun hiivatulehdus diagnosoidaan, voit aloittaa hoidon kotona. Onneksi hiivatulehdus paranee nopeasti, mutta seuraavissa tilanteissa kannattaa harkita käyntiä lääkärillä:

 • Olet alle 16-vuotias.

 • Hiivatulehdus toistuu usein, useammin kuin kahdesti puolen vuoden aikana.

 • Hoito ei tehoa.

 • Olet raskaana tai imetät.

 • Elimistön immuunijärjestelmä on heikentynyt, eli sinulla on esimerkiksi diabetes tai HIV-tartunta tai saat kemoterapiaa.

Hymyilevä nuori nainen, onnellisena Canesten-hoidon jälkeen.

Hiivatulehduksen hoito

Useimmissa tapauksissa emättimen hiivatulehduksen hoito on helppoa. Tulehduksen kokonaisvaltaiseen hoitoon voidaan käyttää sekä paikallista lääkettä, joka hoitaa sisäisen tulehduksen, että ulkoisia oireita lievittävää voidetta. Canesten-tuoteperheeseen kuuluu erilaisia tuotteita, kuten emätinpuikot (kova tabletti ja pehmeä kapseli), emätinvoide ja ulkoisesti käytettävä emulsiovoide. Voit itse päättää, mikä hoitovaihtoehto sopii sinulle parhaiten. Hiivatulehdus häviää yleensä viikon kuluessa, kun olet käyttänyt valitsemaasi lääkettä ohjeen mukaan ja/tai käyttänyt voidetta päivittäin. Älä käytä pelkästään ulkoisesti levitettävää voidetta. Voide kyllä lievittää hiivatulehduksen oireita, mutta se ei auta pääsemään eroon tulehduksen syystä.

Canesten-valmisteiden ostamiseen ei tarvita reseptiä. Kombi-pakkaus sisältää valmisteet sekä tulehduksen sisäiseen hoitoon että ulkoisten oireiden lievittämiseen.

Hiivatulehduksen ehkäisy

Joillekin ihmisille hiivatulehdus ilmaantuu yhä uudelleen, mikä voi johtua elämäntyylistä. Jos hiivatulehduksen oireet aiheuttavat ongelmia, kannattaa tehdä muutoksia, jotta hiivatulehduksen uusiutuminen voidaan estää. Ensinnäkin tulee muistaa, että intiimialueella pH-taso on erilainen kuin muun kehon alueella, joten tavallisten hajustettujen saippuoiden ja suihkugeelien käyttö voi häiritä emättimen pH-tasapainoa.

Hyvin tiukat ja synteettiset alusasut ja vaatteet, kuten jalanmyötäiset leggingsit, voivat edistää Candida-hiivasienen kasvua lisääntyneen kosteuden vuoksi. Lisäksi märät tai kosteat vaatteet, kuten uimapuku tai urheiluvaatteet, tulisi riisua heti liikunnan jälkeen. Muita vinkkejä hiivatulehduksen ehkäisemiseen:

 • Älä käytä deodorantteja tai huuhteluja emättimen alueella.

 • Vältä stressiä ja elä terveellisesti, jotta immuunijärjestelmäsi pysyy vahvana. 

 • Vältä paljon sokeria sisältäviä ruokia. 

 • Vaihda tamponit ja siteet usein. 

 • Pyyhi edestä taaksepäin käydessäsi vessassa, jotta bakteerit ja hiivat eivät pääse leviämään peräaukosta emättimeen.

Hiivatulehdus voi tulla kelle tahansa. Sen oireet on helppo havaita, ja hoito on hyvin yksinkertainen. Jos hiivatulehdus kuitenkin toistuu usein, probioottivalmisteiden käyttö voi auttaa ylläpitämään hyvien bakteerien luonnollista tasapainoa emättimessä.

Opi lisää intiimiterveydestä