Jalkojen ja ihon hygienia

Sieniä on kaikkialla ympärillämme – ilmassa, maaperässä, vedessä ja kasveissa. Joitakin sienilajeja elää luonnostaan myös iholla, ja ne voivat olla hyödyllisiä tai vahingollisia. Koska sieniä on erittäin vaikea välttää, niiden aiheuttamat tulehdukset ovat myös hyvin yleisiä. Joskus iholla saattaa ilmetä haitallisten sienten liikakasvua, etenkin jos elimistön immuunijärjestelmä on heikentynyt.

Yleisimpiin sienten aiheuttamiin tulehduksiin kuuluvat jalkasilsa, kynsisieni, nivussilsa, ihon sienitaudit ja muut hiivasienitulehdukset. Tällaiset tulehdukset tarttuvat helposti, sillä niitä aiheuttavat sienet voivat siirtyä ihoa raapiessa yhdestä kehon osasta toiseen tai henkilöstä toiseen. Ihmisten välillä tulehdus voi tarttua ihokontaktin kautta mutta myös samoja vaatteita tai pyyhkeitä käytettäessä tai jos on kosketuksissa sellaisiin pintoihin tai esineisiin, joissa on toisesta henkilöstä tarttuneita infektion aiheuttajia. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää pitää huolta hyvästä henkilökohtaisesta hygieniasta, jotta sienten aiheuttamilta infektioilta voisi välttyä.

Hyvät hygieniatavat voivat auttaa vähentämään sienitulehdusten riskiä, pysäyttämään infektioiden uusiutumisen ja myös estämään niiden leviämisen. On hyvä muistaa, että sienet viihtyvät lämpimissä ja kosteissa ympäristöissä, joten ihon pitäminen puhtaana ja kuivana on kaikkein tärkein vinkki infektioiden ehkäisyyn.

Jos henkilökohtainen hygienia on huono, esimerkiksi jos jalat hikoilevat paljon tai et kuivaa itseäsi kunnolla suihkun tai kylvyn jälkeen, sienitulehdusten riski voi olla tavallista suurempi.

Puhtaiden vaatteiden käyttö voi myös auttaa ehkäisemään infektioita. Sama ohje koskee vuodevaatteita, joihin kertyy kosteutta yöllisestä hikoilusta – vaihda vuodevaatteet säännöllisesti, ettei sänkyyn muodostu sienille mieluista kosteaa ympäristöä.

Sienet ovat yleisiä yhteiskäytössä olevissa pukuhuoneissa, uimahalleissa, kuntosaleilla ja suihkutiloissa, joissa on jatkuvasti kosteaa ja lämmintä. Kannattaa olla aina erityisen varovainen, jotta voi välttää sieni-infektion tarttumisen näissä paikoissa. Yleisissä suihkutiloissa voi esimerkiksi olla hyvä käyttää varvastossuja. Samaa pyyhettä ei myöskään kannata käyttää muiden kanssa. Muista aina ottaa oma pyyhe mukaan ja pese ja kuivaa pyyhe käytettyäsi sitä yleisissä tiloissa.

Pidä huolta jaloistasi, jotta voit ehkäistä jalkasilsan tai muun sieni-infektion tarttumisen tai uusiutumisen. Toimi näiden yksinkertaisten vinkkien mukaan:

Kengät ja sukat:

 • Käytä sukkia, jotka pitävät jalat kuivina. Puuvillasukat ovat paras valinta.

 • Älä käytä kenkiä, jotka eivät hengitä tai painavat kynttä.

 • Käytä sandaaleja ja varvastossuja kuntosalien ja uimahallien suihkutiloissa infektion välttämiseksi.

 • Ota kengät pois jalasta kotona ja anna jalkojesi hengittää.

Jalkojen ja kynsien hoito:

 • Älä käytä samoja hoitovälineitä terveisiin ja tulehtuneisiin kynsiin.
 • Pidä huolta varpaankynsistä pitämällä ne lyhyinä ja puhtaina.
 • Ota omat sakset, leikkurit, viilat ja muut kynsien hoitovälineet mukaan käydessäsi kynsihoitolassa, jos sellaiset omistat.
 • Varmista, että kynsihoitolan työvälineet on puhdistettu ja steriloitu asianmukaisesti edellisen asiakkaan jälkeen.
Puhtaat ja terveet naisen jalat Canesten-hoidon jälkeen

Yksinkertaisia hygieniatapoja ehkäisemään sienitulehdusten leviäminen

Sienitulehdukset tarttuvat erittäin helposti, joten on tärkeää estää niiden leviäminen muille ihoalueille tai muihin ihmisiin. Osa on alttiimpia saamaan tartunnan kuin toiset, ja osa taas ei koskaan saa tartuntaa, vaikka olisivat päivittäin kosketuksissa henkilöön, jolla on sieni-infektio. Yksinkertaisilla hygieniatavoilla voi ehkäistä sienitulehdusten leviämistä.

 • Pese ja kuivaa kädet huolellisesti, kun olet koskettanut tulehtuneeseen kohtaan, levittänyt hoitovalmistetta tai koskenut tavaroihin tai pintoihin, joissa saattaa olla infektion aiheuttajia.

 • Vältä paljain jaloin oleskelua yleisissä tiloissa, joissa, joissa saatat levittää infektiota tavallista todennäköisemmin.

 • Käytä pelkästään omia henkilökohtaisia tavaroita, äläkä käytä samoja vaatteita, kenkiä, pyyhkeitä tai vuodevaatteita muiden kanssa.

 • Käytä tulehtuneen alueen kuivaamiseen eri pyyhettä kuin muun vartalon kuivaamiseen.

Jos sinulla on sienitulehdus, Canesten-tuoteperheestä löytyy erilaisia valmisteita tuotevalikoimaan, joista voit saada apua tulehduksen hoitoon. Kysy apteekkihenkilökunnalta apua sinulle sopivan tuotteen löytämiseen, ja muista kääntyä epäselvissä tapauksissa aina lääkärin puoleen. Pidä itsesi puhtaana, mutta vältä liiallista pesemistä, sillä se voi ärsyttää ihoa. Sienitulehdus on aina paras hoitaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Mitä pidempään se jää hoitamatta, sitä enemmän sieni ehtii vahingoittaa ihoa tai kynsiä.