Pesu

Emättimessä on hapan pH-taso, mikä edistää suotuisien bakteerien (esimerkiksi maitohappobakteerit) terveyttä ja pitää epäsuotuisat bakteerit kurissa. Asianmukaisia hygieniaan liittyviä tapoja noudattamalla voi välttää pH-tasapainon häiriintymisen ja emätintulehdukset, kuten bakteerivaginoosin.

Intiimialue on ainutlaatuinen. Jos sen puhdistamiseen käyttää saippuaa tai tuotteita, joita käytetään normaalisti muualle kehoon, pesee sisäisesti (emätinhuuhtelu) tai liikaa, voi itse asiassa aiheuttaa tai pahentaa esimerkiksi hajua, kuivuutta tai toistuvia tulehduksia, koska emättimen ja intiimialueen pH-tasapaino häiriintyy.

Emätin puhdistuu itse luonnollisesti sisäisellä liukastusaineella, joten paras tapa on peseytyä päivittäin lämpimällä vedellä ja hellävaraisilla, hajusteettomilla tuotteilla, joiden pH on alle 7.

On tärkeää pestä ja kuivata intiimialue aina kunnolla, etenkin liikunnan jälkeen. Uinnin ja liikunnan jälkeen on hyvä vaihtaa myös alusvaatteet, jotta pysyy raikkaana ja puhtaana.

Valkovuoto

On täysin normaalia, että emättimestä tulee kirkasta tai valkoista valkovuotoa. Kohdunkaulan rauhaset erittävät luonnollista liukastusainetta, joka pitää emättimen kosteana. Tämä luonnollinen liukastusaine kulkeutuu emätintä pitkin alas ja auttaa puhtaan ja terveen ympäristön ylläpitämisessä. Valkovuoto on siis emättimen luonnollinen keino puhdistautua ja merkki terveestä emättimestä (1).

Valkovuodon ei tulisi kuitenkaan olla pahanhajuista tai aiheuttaa kutinaa tai kirvelyä (1). Lisäksi jos valkovuodon väri muuttuu, se voi olla merkki tulehduksesta, ja silloin saattaa olla tarpeen mennä lääkäriin. Kaikki ihmiset ovat erilaisia, joten toisilla naisilla saattaa olla muita enemmän valkovuotoa. Valkovuotoa saattaa myös erittyä erilaisia määriä kuukautiskierron vaiheen mukaan. Esimerkiksi ennen kuukautisia valkovuotoa voi olla tavallista enemmän, ja se voi olla koostumukseltaan paksumpaa (1)

Seksi ja hygienia

Rakon tyhjentämisestä tulee huolehtia yhdynnän jälkeen. Tämä varokeino auttaa poistamaan virtsaputkeen mahdollisesti levinneet bakteerit ja estää virtsarakkotulehduksen. Wc-käynnin yhteydessä on myös muistettava pyyhkiä edestä taaksepäin bakteerien leviämisen estämiseksi.

Viite:

(1) McKinley Health Center, 2014

Naurava nainen värikkäässä keltaisessa paidassa käsivarret ristissä, onnellisena Canesten-hoidon jälkeen

Opi lisää intiimiterveydestä

Hymyilevä punatukkainen nuori nainen vihreässä paidassa, onnellisena Canesten-bakteerivaginoosihoitonsa jälkeen

Mikä on bakteerivaginoosi?

Ota selvää, mikä on bakteerivaginoosi ja mitkä ovat sen oireita. Saat tietoa siitä, kuka on tavallista alttiimpi tälle infektiolle ja mitä eroa on hiivatulehduksella ja bakteerivaginoosilla. Tästä artikkelista löytyy myös neuvoja bakteerivaginoosin hoitoon ja sen uusiutumisen ehkäisyyn.

LUE LISÄÄ
Hymyilevä kiharatukkainen nuori nainen sinisessä paidassa, iloisena Canesten-hiivasienitulehdushoitonsa jälkeen

Mikä on hiivatulehdus?

Ota selvää siitä, mikä hiivatulehdus on ja mitkä ovat sen yleisiä oireita. Saat myös tietoa siitä, miten hiivatulehdusta hoidetaan ja miten sen uusiutumisen voi estää.

LUE LISÄÄ
Hymyilevä nuori mies harmaassa paidassa, onnellisena Canesten-hiivasienitulehdushoitonsa jälkeen

Hiivatulehduksen syyt ja oireet miehillä

Vähennä hiivatulehduksen riskiä – ota selvää hiivatulehduksen oireista, ehkäisystä ja hoidosta.

LUE LISÄÄ
Onnellinen nuori raskaana oleva nainen keltaisessa paidassa osoittamassa vatsaansa

Tietoa hiivatulehduksesta ja raskaudesta

Mitä hiivatulehduksesta kannattaa tietää raskauden aikana? Opi, miten emättimen hiivatulehdusta voi ehkäistä.

LUE LISÄÄ
Nainen pohtimassa vastauksia hiivasienitulehdusvisaan

Tietokilpailu hiivatulehduksesta

Vastaa tietokilpailun kysymyksiin ja saat selville, mikä on totta ja mikä fiktiota. Testaa tietosi ja jaa halutessasi tulokset muille.

VASTAA TIETOKILPAILUUN
Hymyilevä kypsään ikään ehtinyt nainen keltaisessa paidassa seisoo käsivarret ristissä, onnellisena Canesten-hoidon jälkeen

Vaihdevuodet

Lue vaihdevuosista ja vaihdevuosioireiden hoidosta.

LUE LISÄÄ
Naurava nuori nainen oranssissa paidassa pitelee kaulaansa, onnellisena Canesten-hoidon jälkeen

Kuukautiskierto

Opi, miten kuukautiskierto toimii ja miten elimistö reagoi kuukautisten aikana.

LUE LISÄÄ
Liikunnallinen nuori nainen topissa seisomassa voimaantuneena aurinkoista taustaa vasten

Emättimen terveys: mitä on hyvä tietää

Hanki tietoa emätintulehdusten syistä ja riskitekijöistä. Ota selvää, mitä oireita näihin tulehduksiin liittyy, ja opi vinkkejä siihen, miten emätintulehduksia voi ehkäistä.

LUE LISÄÄ