Lähikuva naisen jalasta ja kauniista ja terveistä varpaankynsistä Canesten-hoidon jälkeen

Tietoa kynsisienestä

Tässä artikkelissa kerrotaan, mikä kynsisieni on ja mitkä ovat sen aiheuttajia. Tietoa annetaan myös kynsisienen oireista, hoidosta ja ehkäisystä sekä siitä, miten kynsisienen leviämisen voi estää.

Mikä on kynsisieni?

Kynsisientä ei useinkaan huomaa heti, sillä se ei aiheuta kipua eikä jalkoja tule välttämättä tutkittua säännöllisesti. On kuitenkin tärkeää, että hoito aloitetaan heti, kun oireita havaitaan, sillä kynsisieni ei häviä itsestään vaan se voi jopa levitä.

Kynsisienen (joka tunnetaan myös nimellä onykomykoosi) aiheuttajia ovat yleisimmin dermatofyytit eli silsasienet, jotka aiheuttavat myös jalkasilsaa. Kynsisieni on kaikkein vaikeimmin hoidettava sieni-infektio.

Kynsisienen syitä on monenlaisia. Yleisin altistava riskitekijä on korkea ikä. 60-79-vuotiailla on yli 25 kertaa suurempi riski saada kynsisieni kuin alle 19-vuotiailla (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/ articles/PMC4047123/). Tutkimuksissa on myös todettu, että miehillä kynsisienen riski on kolme kertaa suurempi kuin naisilla (https://www.sciencedirect.com/science/ article/pii/S0190962200295790?via%3Dihub). Muita riskitekijöitä ovat esimerkiksi diabetes, verenkiertoa hidastavat sairaudet ja heikentynyt immuunijärjestelmä.

Sienet viihtyvät lämpimissä ja kosteissa olosuhteissa, joten voisi kuvitella, että kynsisieni on kaikkein yleisin trooppisissa ilmastoissa, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Trooppisissa maissa ihmiset eivät käytä tiiviitä kenkiä, jotka muodostavat ihanteellisen ympäristön sienten kasvulle.

Kynsisieni voi tarttua ihmisestä toiseen. Jalkojen infektiot, myös kynsisieni, leviävät suihkutiloissa, uimahalleissa, pukuhuoneissa ja muissa vastaavissa paikoissa, joissa kävellään avojaloin. Lisäksi kynnen vaurioituminen ja ihon ja kynnen välisen luonnollisen esteen eli ihon rikkoutuminen voi lisätä kynsisienen riskiä.

Kynsisienen oireet

Kynsisientä voi olla osassa kynttä, koko kynnen alueella tai useammassa kynnessä. Yleensä infektio alkaa kynnen reunasta, jolloin sormen tai varpaan kynnen alle muodostuu valkoinen tai keltainen juova. Usein infektio leviää kynnen keskiosaan, ja kynsi värjääntyy tai kohoaa alustastaan. Kun infektio etenee, kynnessä tapahtuu yleensä muutoksia ja kynsi haurastuu. On tärkeää aloittaa hoito heti, kun oireita havaitaan, sillä kynsisieni ei häviä itsestään ja mitä pidempään hoitoa lykätään, sitä vaikeampaa kynsisieni on hoitaa.

Sinulla voi olla kynsisieni, jos havaitset seuraavia oireita:

 • kynnessä on valkoisia tai keltaisia raitoja

 • kynsi paksuuntuu tai muuttuu karheaksi tai hauraaksi
 • kynnen kiilto katoaa

 • kynnen reunat murtuvat tai ovat rosoiset

 • kynsi irtoaa kynsipedistä

 • iho kynnen alla paksuuntuu tai kovettuu

 • kynnen muoto muuttuu

 • kynnen alla on irtoroskaa

 • tulehtuneessa kynnessä on paha haju.

Hymyilevä nuori mies seisoo itsevarmana yllään harmaa T-paita, onnellisena Canesten-kynsisienihoidon jälkeen

Kynsisienen hoito

Kynsisienen hoitotapa riippuu infektion vaikeusasteesta. Vaikka tilanne nolostuttaisikin, kannattaa aina kysyä apua lääkäriltä tai apteekin henkilökunnalta, kun huomaat kynsisienen oireita.

Jos kynsisieni on levinnyt kynnen syvempiin kerroksiin, saattaa olla tarpeen käyttää lääkettä useampaan kertaan tai hankkia reseptilääke.

Jos kynsisienen oireet ovat vakavia, voidaan laatia hoitosuunnitelma, johon kuuluu esimerkiksi kynnen tai kudoksen poisto, paikallinen hoito tai suun kautta otettava lääkitys. Kaikkein vaikeimmissa tapauksissa tulehtunut kynsi voidaan poistaa kemiallisesti tai kirurgisesti. Kynsisienen hoitoon voidaan myös suositella laserhoitoa.

Canespro Nail poistaa kynnen tulehtuneet osat 2–3 viikossa. Canespro Nail-hoitopakkaukseen kuuluva ureavoide pehmittää kynnen tulehtuneen osan, joka voidaan sen jälkeen poistaa vähitellen pakkauksessa olevalla muovikaapimella. Sienen tulehduttamat osat saadaan poistettua yleensä 2–3 viikossa, jolloin päästään käsiksi tulehduksen aiheuttajaan – useimmissa tapauksissa kynnen sienitulehdus on kynsilevyn alla.

Käy lääkärillä, jos kynsisienen oireet ovat vakavia, hoito ei tehoa tai kynsisieni on levinnyt useampaan kynteen. Kysy lääkäriltä neuvoa ennen hoidon aloittamista myös siinä tapauksessa, että olet raskaana tai sinulla on diabetes.

Helpottunut nuori mies punaisessa verkkapuvussa hymyilee iloisena

Kynsisienen ehkäisy

Kynsisienen parantuminen voi kestää pitkään, sillä kynsi kasvaa hitaasti ja parannuksen huomaa vasta, kun uusi kynsi on kasvanut tilalle. Kynsisienen uusiutuminen on yleistä. Uusiutumisen estämiseksi voi kuitenkin ryhtyä toimenpiteisiin. Tietyt yksinkertaiset muutokset voivat auttaa ehkäisemään kynsisienen tarttumisen. Kaikkien tärkeintä on huolehtia kynsistä pitämällä ne lyhyinä ja puhtaina. Lisäksi on syytä pitää huolta hyvästä hygieniasta ja pestä ja kuivata kädet usein, etenkin sen jälkeen, kun on koskenut tulehtuneeseen kynteen tai levittänyt hoitoa.

Muita keinoja kynsisienen ehkäisyyn:

 • Jos sinulla on jalkasilsa, aloita sen hoito mahdollisimman pian, sillä sieni-infektio voi levitä varpaankynsiin tai muille ihoalueille.

 • Pidä varpaankynnet lyhyinä. Oikea tapa kynsien leikkaamiseen on leikata tai viilata ne suoraan, ei pyöristettyyn muotoon.

 • Ota omat kynsien hoitovälineet mukaan, kun käyt kynsihoitolassa. Jos kynsisaksia, viiloja ja muita välineitä ei ole steriloitu kunnolla, ne voivat levittää sienitulehduksia.

 • Älä käytä liian tiukkoja kenkiä. Ahtaat kengät voivat vaurioittaa ihoa kynnen ja varpaan välillä ja antaa sienelle mahdollisuuden päästä kasvamaan.

Kynnen sienitulehdukset voivat tarttua ihmisestä toiseen, joten on tärkeää pyrkiä estämään niiden leviäminen. Älä käytä samoja vaatteita, kenkiä tai vuodevaatteita muiden ihmisten kanssa. Pese myös aina kädet huolellisesti koskettuasi tulehtuneeseen kynteen tai levitettyäsi sille hoitoa. Älä käy manikyyrissä tai pedikyyrissä kauneushoitolassa, sillä infektio voi levitä muille hoitolan työvälineiden kautta. Käytä tulehtuneelle alueelle omaa pyyhettä ja muun kehon kuivaamiseen toista pyyhettä, jotta infektion leviäminen estyy. Lähimmäisille kannattaa kertoa omasta kynsisienestä, jotta he voivat olla varovaisia ja välttää kynsisienen tarttumisen.